Hoe komt het dat de een niet kan slapen van koffie en de ander wel?

Ik kan zelf na 11 uur 's morgens geen koffie of zwarte thee meer drinken, dan kan ik beslist niet slapen. Maar mijn man kan midden in de nacht nog koffiedrinken en slaapt als een blok.
Ik heb ook cafeïnevrije koffie, maar mijn man had zich eens vergist zonder dat ik het wist, ik kon de hele nacht niet slapen. Sindsdien drink ik na 11 uur niks meer wat er op lijkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heeft te maken met je gevoeligheid voor een bepaalde stof. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar het kan ook uniek zijn voor jouw lijf. Net zoals de een verslavingsgevoeliger is voor bv roken of alcohol dan de ander, kun je ook een omgekeerde gevoeligheid hebben. Zoals in jouw geval voor koffie. Ik heb die gevoeligheid bv niet, kan koffie drinken vlak voor het slapen gaan en geen centje pijn. Maar jij kan misschien weer beter tegen een borrel dan ik... Kortom: Een genetisch bepaald of uniek proces in jouw lijf, maakt dat jij gevoeliger bent voor bv koffie dan een ander.

Dit was nooit een probleem voor mij tot een jaar geleden ongeveer. Sindsdien blijf ik er ook wakker van, niet de hele nacht maar toch wel een uurtje extra. Dus je zou bijna denken dat dit door de leeftijd komt. Zeker weten doe ik dit niet. Ik ben nu 23.

Niet ieder mens is het zelfde!

Ook ik ben en slechte slaapster na cafeinekoffie 's avonds, terwijl mijn man nergens last van heeft. Die snurkt zo weg. Het is bekend dat cafeïne de inslaaptijd kan verlengen.maar dat is echter niet bij iedereen het geval. Dat verschilt van mens tot mens en dat komt door de verschillen tussen mensen in: afbraaksnelheid van cafeïne, tolerantie, gevoeligheid voor cafeïne en gewenning. Zo valt na koffieconsumptie iemand die dagelijks koffie drinkt makkelijker in slaap dan iemand die maar af en toe koffie drinkt. Hoe lang koffie doorwerkt verschilt ook per individu, maar gemiddeld is het een uur of 5, met sterke uitloop. Zie voor meer informatie: http://www.koffieengezondheid.be/zenuwstelsel/Slaap.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100