waar komt het woord minstreel vandaan?

minnen en strelen, klinkt zo loverboy-achtig je zou bijna denken een gigolo die op zijn gitaar ragt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het woord minstreel (in het engels : minstrel en in het frans minstrele) heeft eigenlijk helemaal niets met minnen of strelen te maken. Het is verwant aan het woord minister, dat 'dienende'' of 'bediende' betekent. (vgl engelse Servant), iemand die anderen ter dienste staat. De associaties met muzikaliteit zijn pas van relatief recenter datum. Uiteindelijk voert het terug op het oude latijnse 'ministerialis', een afgeleide van het latijnse Ministerium. Dat is in het oud-frans overgenomen als 'menestral', en het was daar dat langzaam maar zeker de meer specifieke betekenis zich ontwikkelde, van bediende via entertainer naar zanger. Iemand dus die in dienst van anderen (meestal aan het hof) muziek maakte.

Bronnen:
http://www.word-origins.com/definition/min...

minstreel ` min - streel de -woord (mannelijk) minstrelen = menestreel Gevonden op http://www.woorden.org/woord/minstreel minstreel een rondtrekkende zanger Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/minstre Minstreel Een `minstreel` was een middeleeuws zanger in dienst bij een heer of stad. De minstreel zong liederen en maakte muziek, veelal over actuele gebeurtenissen en roddels. Onderling werden ook verbale duels uitgevochten, minstrelen konden zaken ook zeer goed opruien. De minstreel stamt uit de middeleeuwen maar ook nu nog zijn er zangers die zingend verh Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Minstreel minstreel Verzamelnaam voor allen die in de middeleeuwse samenleving voor amusement zorgen: acrobaten, dansers, zangers, berentemmers enz. De term is in zekere zin synoniem aan begrippen als jongleur en joculator; de jongleur had echter de voordracht van epische werken (voorbeeld)

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/minstreel

Minstreel komt van 'strelen'. Minstrelen werden vroeger ingezet om de rijken te vermaken, onder andere door ze te masseren en strelen. 'Min' is een verbastering van 'man' of 'men'. Feitelijk betekent minstreel dus 'iemand de mensen streelt'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100