Is er copyright op een akkoordenschema?

Als je het akkoordenschema van een compositie speelt in een vergelijkbare stijl als het origineel, maar met een eigen melodie in plaats van het gecomponeerde origineel, is er dan sprake van schending van het copyright? Bijvoorbeeld als je dit online publiceert.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee zeker niet. De meeste liedjes maken gebruik van een reeds bestaand akkoordenschema. Dat is vrij normaal. Alleen al met G - D - C kun je tal van songs spelen. Als je een eigen melodie hebt dan is het jouw eigen compositie.

Muziek en liedteksten zijn beschermd door het auteursrecht. Dat betekent dat in eerste instantie alleen de componist of schrijver bepaalt wat er met het werk gebeurt. Auteursrecht geeft de maker het alleenrecht om zijn werken te verveelvoudigen en openbaar te maken. De meeste professionele componisten en tekstdichters zijn aangesloten bij Buma/Stemra. Deze organisatie sluit namens de muziekauteurs exploitatiecontracten af met allerlei professionele muziekgebruikers, zoals radiostations, concertpodia, winkels, cafés en restaurants. De inkomsten worden volgens een bepaalde verdeelsleutel onder de aangesloten muziekauteurs verdeeld. Op die manier kunnen de makers van muziek en/of liedteksten hun werk (laten) exploiteren en daar geld aan verdienen. Voor het maken van een bewerking of ´remix´ is toestemming vereist van de rechthebbende op het oorspronkelijke muziekstuk. Ook hier kunnen financiële voorwaarden aan worden verbonden. Er kan een afzonderlijk auteursrecht rusten op de tekst en op de muziek van een muziekstuk. Dus ook bij een bewerking heb je te maken met een copyrightschending.

Nee, daar kun je geen rechten aan ontlenen. Zelfs melodieën of complete stukken zijn soms het onderwerp van discussie. Uiteindelijk moet een rechter daar een oordeel over vellen als je je rechten zou willen verdedigen. Muziek is niet te "vangen" in regels (gelukkig niet) dus het zal altijd uiteindelijk wel een subjectieve beoordeling zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100