Waarom duren liedjes meestal maar 3 minuten?

En met 3 minuten bedoel ik dan wel een beetje ruim van 2 tot 4/5 minuten. Weet iemand of dit ergens door komt of dat het een speciale regel heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ruimtegebrek op de single was geen reden om de tijdsduur van een liedje te beperken in de jaren 60. Het in 1968 op single uitgebrachte Hey Jude van de Beatles duurt ruim 7 minuten. De belangrijkste reden om singles rond de drie minuten te houden was de angst dat te lange nummers niet op de radio zouden worden gedraaid en daardoor de noodzakelijke promotie zouden missen.

De belangrijkste reden is dat liedjes met slechts één "thema" te saai/eentonig worden wanneer dat een half uur lang doorgaat. Zo zie je ook in de liedjes die WEL langer zijn, vaak verschillende thema's die de broodnodige afwisseling brengen, zoals in Bohemian Rhapsody, Tubular Bells, maar ook in de klassieke muziek is het een gegeven dat het uit wisselende (maar ook herhalende) thema's bestaat. Een natuurlijk genoeg liedjes die langer zijn en toch 1 thema hebben, maar daarvan wordt dan meestal ook een kortere (radio)versie uitgebracht, omdat het anders niet verkoopt (alleen aan de die-hard fans). Overigens is een mooi bewijs dat dit de belangrijkste reden is, het feit dat ook in de kortere liedjes die je op de radio hoort, deze afwisseling bewust in wordt gezet, om het aantrekkelijk te houden voor de toehoorder. Hier zijn structuren voor, zoals je bijvoorbeeld in deze PDF kunt zien: http://loiexperience.nl/pdf/v509J12.pdf Kortom, liedjes die lang duren en maar 1 thema hebben en dus niet afwisselend genoeg zijn om voor groot publiek interessant te zijn/blijven, worden als gevolg daarvan ook zelden tot niet op de radio gedraaid (niche).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100