Absorbeert karton geluid?

Ik heb thuis een kleine home studio muziek te maken, maar mijn speakers kunnen nergens anders staan dan tegen een muur en dat weerkaatst het geluid.
Dus helpt het als ik een stuk karton tegen de muur plak tegen de weerkaatsing of bestaat er iets anders wat je overal kan krijgen en niet al te veel geld kost?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alles dempt geluid, maar niet afdoende voor jouw toepassing. Eierdozen, zoals hierboven vermeld, is ook niet echt een goede isolator. Wat dat wel enigszins doet, het het geluid iets diffuus maken (doormiddel van een ongelijk oppervlak) waardoor het iets minder weerkaatst. De stilstaande lucht tussen de doos en muur helpt ook iets qua demping, maar zeker niet afdoende. Je hebt iets nodig wat echt absorbeert. Ikzelf heb panelen gemaakt van een houten frame met een achterplaat erachter. Die volgestopt met rockwool en uiteindelijk het geheel omspannen met stof. Hoe dikker hoe beter. Uiteraard de houten achterplaat aan de achterkant (muurzijde) houden. Dit werkt voor mij uitstekend in mijn studio. Anders zou je ook oude matrassen kunnen gebruiken. Zolang het maar vulling geeft en niet te hard is. Hoe dikker de isolatie, hoe meer hij absorbeert, maar ook hoe meer lage tonen geabsorbeerd kunnen worden. Echte lage tonen absorberen doe je alleen maar met basstraps (zoek maar eens op op Google). Succes!

Op zich wel, maar niet in de vorm van een plat stuk. Dé oplossing is die muur met eierdozen te isoleren. Door de grillige vorm van dat karton helpt dat wél het geluid te dempen.

Ik zou hier geen karton voor gebruiken; sterker nog, dat heb ik ook niet gedaan. Tot op zekere hoogte isoleert karton wel, maar zoals Amadea aangeeft zit 'm dat voornamelijk in de vorm. Zo te lezen ben je in ieder geval bereid een deel van je huis op te offeren voor een thuisstudio. Goede isolatie vergt nu eenmaal een investering. Een goede en niet al te dure optie is vlokken- of noppenschuim; dat is ook het materiaal waar Tjidske in haar reactie aan refereert. Goed vlokken-/noppenschuim heb je al voor circa € 5.- per m². Onze studio/hobbykamer en filmkamer zijn op deze wijze geïsoleerd (noppen). Als ik met mijn muziek bezig ben kan mijn vriendin enkele meters verderop bij wijze van spreken mediteren. ;) Zorg overigens ook voor goede en stille ventilatie/airco. Ik ga er althans vanuit dat de betreffende kamer geen raam heeft, anders word isoleren een lastig karwei. Ook dit is een investering, maar wel een waar je veel profijt van zal hebben. Zeker als je nogal actief bent tijdens het produceren van muziek en/of rookt, zoals ik, willen de temperaturen in zo'n kamer nog wel eens oplopen en wordt het al snel benauwd... ;) In de studio mondt een buisventilator uit. Dit heeft me in totaal, inclusief de ventilatiekanalen en elektronica zo'n € 200.- gekost. De isolatie zal rond de € 300.- zijn geweest. Als je foto's wilt zien, mag je wel via m'n profiel privé reageren, dan stuur ik je er een paar.

Bronnen:
http://www.conrad.nl/nl/akoestisch-noppens...
http://www.customaudiodesigns.co.uk/how-to...

Geluidsisolatie is eigenlijk een verzamelnaam, ook voor absorptie en voor trillingsisolatie. Wat hier eerder werd genoemd, gaat vooral om het laatste - bijvoorbeeld dus de zachte noppenbekleding die je vaak in geluidsstudio’s terugvindt. Echte geluidsisolatie bereik je door massa. Thermische isolatie door stilstaande lucht, isoleren van geluid door gewicht. Hoe hoger de densiteit, hoe hoger het effect. Maar minstens zo belangrijk is contactgeluid. Geluidsoverlast ontstaat zelfs voornamelijk via vaste verbindingen met de aangrenzende ruimte. Spijkers en schroeven zijn bijvoorbeeld heel goede geluidsbruggen. Dus voor welke vorm van isolatie je ook kiest, zorg in ieder geval voor een zwevende constructie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100