Waarom lopen de "uur-pips" van de Nederlandse radio's zelden of niet gelijk met de internationale atoomklok?

Hilversum heeft ook "Berlijn-tijd", net zoals alle West-Europese landen. In die landen hoor je elk uur, juist vóór de officiële nieuwsbulletins, 6, 3 of minstens één "pipje". Daar kan je je horloge op gelijkzetten. Maar niet in Nederland. Dáár is dat 'ongeveer', gemiddeld 28 tot 80 seconden later ( nooit vroeger!?). Ik vind dat raar, en jammer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alleen als je analoog via de ether luistert heb je geen vertraging. Via de kabel, digitenne of satelliet (of internet) heb je altijd vertraging door diverse omzettingen in het digitale domein. We hebben overigens tegenwoordig niet meer de "Berlijn tijd" maar net als in Berlijn de West-Europese tijd gelijk aan UTC + 1. UTC = Universal Time Coordinated (een wereldwijde tijdsafspraak als vervolg op GMT). De tijd die je met een radio-controlled klok ontvangt komt (bij ons) van een ultra-langegolf zender bij Frankfurt am Main: DCF 77 op 77,5 kHz. Ook Hilversum maakt gebruik van deze tijdzender om de pips te genereren. Toegevoegd na 1 dag: Vannacht nog even gecheckt: op autoradio (analoog!) liepen de pips van radio 1 exact gelijk met mijn DCF77 horloge...

Dat kunnen verschillende oorzaken zijn, de meest waarschijnlijke is dat in de studio het signaal door een buffer van een of meerdere seconden gaat. Die buffer is er om als er wat fout gaat de boel nog te kunnen herstellen (piepje, kraakje weghalen). Ook gebeurt het als je via internet (of digitale kabel) naar de radio luistert dat het geluid aan de ontvangstkant door een buffer gaat om eventuele storinkjes en signaalonderbrekingen te onderdrukken. Deze buffers kunnen zo groot zijn dat het geluid wel 30 seconden achterloopt. Als je de juiste tijd wilt hebben is het Teletekstsignaal van Nederland 1 een goede keus. Dat loopt gelijk met Berlijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100