Moet ik betalen om een lied in het openbaar te spelen wanneer ik hier geen geld voor vraag?

Ik zou op een klein evenement voor wat muziek willen zorgen. Ik cover dus een aantal liedjes akoestisch op gitaar. Moet ik hiervoor betalen ook al vraag ik geen geld voor het optreden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, coveren mag, zolang je niet via youtube of cd's etc. werkt mag je er zelfs geld mee verdienen (tenminste, cafeetjes etc. dan). Misschien bij grote evenementen dat bands gaan zeuren, maar als je goed bent en in cafe's en zo speelt kun je er nog wat aan verdienen ook!

Wanneer je het werk van een ander gebruikt, zal je daar rechten over moeten afdragen. Het kan namelijk goed zijn dat jouw gezellige covers zorgen dat mensen meer drinken en dus de barman meer geld opleveren. Dat zijn indirecte inkomsten op basis van het werk van de gene die je covert. Wanneer je de Buma belt (ze zijn niet zo heel eng hoor) kunnen ze je exact vertellen wat je kwijt zou zijn. MAAR..... er is een uitweg die ik zelf ook heel lang heb gebruikt als drive-in DJ. Je kunt de afdracht contractueel verleggen naar jouw opdrachtgever. Gewoon een klein papiertje waarin je aangeeft dat de opdrachtgever verplicht is zorg te dragen voor de de afdracht. Daarnaast is het zo dat vele (semi-)openbare gelegenheden overkoepelende contracten met de BUMA hebben voor het laten horen van muziek van derden. Bijna ieder zalencentrum, café of andere horecagelegenheid heeft dat gewoon goed voor elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100