Waarom heeft een hoorn andere voortekens in een stuk dan andere instrumenten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit heeft te maken met de grondstemming van het instrument. Een hoorn kan gestemd zijn in Bes, F of C. Als je een Bes-hoorn en een trompet (meestal in Bes gestemd) samen laat spelen, kunnen ze samenspelen van dezelfde partij. Dat klinkt dan hetzelfde. Doe je dit met een F-hoorn en een trompet, dan gaat dat niet werken. De hoorn krijgt dan een partij die aangepast is aan zijn stemming, met ook andere voortekens.

Zeer waarschijnlijk is de oorzaak daarvan, dat de hoorn een zog. transponerend instrument is. "Wat is transponeren? Stel: Je bent hoornist en je wilt samenspelen met je buurmeisje dat dwarsfluit speelt. Je pakt haar boek, en samen begin je aan het eerste melodietje op bladzijde een. Hoe lang zal dit samenspel duren denk je? Ik schat niet langer dan een seconde of drie... Het klinkt zo raar, dat KAN niet goed zijn ! ! ! Hoe komt dat? Als een dwarsfluitist een C ziet staan en die speelt, dan klinkt er inderdaad een C, want dwarsfluit is geen transponerend instrument. Maar als een hoornist een C ziet staan en die speelt, dan is de noot die klinkt geen echte C, maar een F. De noot klinkt dus vier tonen lager dan er staat. Zolang de hoornist alleen speelt, of samen met andere instrumenten die ook F-instrumenten zijn, is er niets aan de hand, maar als de hoornist samen wil spelen met een niet-transponerend instrument zoals fluit, piano, keyboard, viool, en nog heel veel andere instru- menten, dan moet de hoornist zijn partij overschrijven in een andere toonsoort, waardoor de tonen zo klinken dat ze bij dat andere instrument passen."

Bronnen:
http://www.margrietverbeek.nl/transpo_f.html

Omdat de meeste instrumenten in C of in Bes gestemd zijn. Maar een hoorn speelt in F. Dit betekent dat wanneer een viool of een fluit een C speelt er ook daadwerkelijk een C klinkt, maar als een Bes-klarinet of een trompet een C speelt dan hoor je een Bes, en als een hoorn een C speelt dan klinkt er een F. Dat het een transponerend instrument is heeft te maken met de natuurtonen die het kan laten klinken. Toegevoegd na 1 minuut: En natuurtonen dat zijn de klanken die zonder gebruik van de ventielen gemaakt kunnen worden. Zoals dat alleen maar kan op bijvoorbeeld een midwinterhoorn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100