Subwoofer dempen?

Hallo,
Ik heb gister mijn nieuwe 2.1 speakerset (Logitech z623) binnen gekregen en ben er heel blij mee.
Alleen vind ik de subwoofer heel erg door dreunen van uit mijn slaapkamer.
Weet iemand iets wat ik kan gebruiken om het dreunen heel wat te verminderen maar de bass te houden?
Het liefst voorwerpen die in huis zijn te vinden.
Ik heb al wat sokken in het luchtgat gepropt maar dat werkt nog niet voldoende.
Iemand een idee?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Neem een plankje ter grootte van de subwoofer en schroef er drie (dus geen vier) schroeven dwars doorheen. Zet nu de schroefpunten op een muntje (van 1 cent is het goedkoopst, maar 2 euro munten werken net zo goed) en zet de sub op het plankje. Het dreunen zal worden afgevoerd via de schroefpunten, waardoor je wel de bas behoudt, maar niet alles in de kamer gezellig met de sub meedreunt. Toegevoegd na 2 minuten: O, haal die sokken maar uit de baspoort (het luchtgat), want dat werkt niet. Als je je afvraagt waarom drie ipv vier schroeven is het antwoord dat iets op 3 poten altijd stabiel staat. Iets met vier poten zal vrijwel altijd wiebelen, als de ondergrond niet volkomen vlak is.

Het luchtgat is essentieel voor de goede werking van de subwoofer. Als het goed is is het zo berekend dat alle bastonen even sterk worden weergegeven. Kun je niet gewoon in de geluidskaart het basniveau wat terugschroeven? Meestal is er wel wat software bij de geluidskaart om dat te doen. Bas dreunt trouwens sowieso door, dat is een natuurkundige eigenschap van lage tonen. Bij veel speakersystemen is de bas erg onnatuurlijk met veel nadruk op de toonhoogtes die je nog goed kunt horen (disco bas), op zich is dat een voordeel want de allerlaagste bastonen dreunen het verste door en zorgen voor de meeste overlast. Het zou ook wat schelen als je de subwoofer zelf ver van de binnenmuren van het huis zet, in de hoek waar hij het minste overlast veroorzaakt. Met de plaats van de subwoofer kun je sowieso wat spelen, de weergave van lage tonen hangt sterk af van de plek in de ruimte waar je de subwoofer neerzet. Dat heeft te maken met buiken en knopen van staande golven. Er zijn van die glijdende tonen die je kunt gebruiken om de staande basgolven te vinden. Als je de juiste toon vindt bereikt je hele kamer te vibreren. Als je die tonen wat terugschroeft in de software zal het geluid ook verbeteren. Ik denk dat je bij Breem in de bron ook nog wel genoeg adviezen kunt vinden, mijn advies is zo hard te spelen dat je de bastonen in de muziek goed hoort, maar het niet te overdrijven, dat is niet goed voor de muziekweergave, je oren en je medebewoners.

Leg er eens een opgevouwen handoek of een kussen onder, zie of dat genoeg helpt.

Kun je niet vanuit het systeem zelf de balans tussen de sattelietjes en de sub aanpassen? Als je muziek vanuit iTunes of Winamp afspeelt kun je daar wat sub eruit draaien onder "equaliser"(EQ). Veel cd-spelers zijn ook met deze optie uitgerust. Wat mensen vaak over het hoofd zien is dat plaatsing van de geluidsset heel erg bepalend is voor het gedrag van het geluid. Probeer de sub zo min mogelijk in de hoek te proppen. Vaak helpt. Dit is in huishoudelijke sferen vaak een kwestie van experimenteren. Sokken horen aan je voeten. Als je de baspoort afsluit kan de speaker overhit raken ivm teveel weerstand als de speaker hier niet op is ontworpen. Echter komt dit amper voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100