Het vervormen van de hoge tonen (o.a. "s" en "t" klanken) bij het afspelen van grammofoonplaten kan verschillende oorzaken hebben.
Allereerst moet de pick-up aangesloten zijn op een echte pick-up aansluiting, de voorversterker van die ingang heeft een tooncorrectie die de hoge tonen onderdrukt en de lage tonen ophaalt. (RIAA-correctie)
Verder moet de naald heel zijn en de naalddruk hoog genoeg, voor het opnemen van hoge tonen moet de naald snel heen en weer kunnen bewegen, als de naald beschadigd is of de naalddruk te laag dan blijft de naald bij hoge tonen niet netjes op de bodem van de groef maar gaat hij iets hoger heen en weer stuiteren tussen de zijwanden van de groef met als gevolg dat het geluid krasserig gaat klinken en er tegelijk beschadigingen ontstaan die plastic deeltjes uit de zijwanden op de bodem van de groef laat belanden.
Je ziet dergelijke platen dan ook als "grijs gedraaid" en het geluid zal altijd krasserig blijven klinken.
Grijs gedraaide platen kun je nog een beetje acceptabel laten klinken als je ze met een zacht sopje afwast (afwasmiddel!) en daarna "nat" afspeelt: een beetje demi-water of alcohol op de plaat tijdens het draaien doet wonderen, je kunt ook de speciale nat-afspeel armpjes gebruiken die je met een zuignap op het deck van de pick-up kunt plaatsen. (Lenco-clean)
Vroeger bij Radio West werden de mooie klassieke platen van "Arie op Muzieksafari" vrijwel allemaal met alcohol afgespeeld..
- Bronnen:
-
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/arc...
-
technicus bij Radio West geweest, heb...