Een nieuwe tekst voor het Wilhelmus, wie moet die gaan schrijven?

Naar aanleiding van een eerdere vraag over het Wilhelmus.
Ik vind de melodie wel erg mooi, maar de tekst is niet meer van deze tijd en ook niet meer echt geldig voor alle Nederlanders (de verering van God komt er wel veel in voor, om maar een voorbeeld te geven).
Ik stel voor dat er een nieuwe tekst wordt geschreven, maar wie moet dat gaan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij met zn allen op goeievraag! We schrijven iedere week een couplet. Dus eerste week stellen we de vraag: "wat moet het eerste couplet worden van ons volkslied?", tweede week voor het tweede couplet, enzovoorts. Het couplet met de beste score in duimpjes wordt gebruikt.

Ik denk dat Harry Mulisch de meest geknipte kandidaat is omdat er niemand met een scheef oog zal kijken als hij ermee aan de slag gaat. Dat het allemaal nog 600 zinnen wordt verlengd nemen we dan maar voor lief.

Johan Vleminx die houd zich toch al zoveel bezig met het koningshuis. dus die zal al best wel wat nummer al hebben gemaakt en anders zal hij dat wel willen doen denk zo

Als het van deze tijd moet zijn: Ali B

Een nieuwe tekst voor 'het Wilhelmus'? Dat lijkt me erg ongepast. Waarschijnlijk (of hopelijk) bedoel je een nieuwe tekst voor het volkslied. ik denk dat daarvoor (om het meer onze tijdsgeest mee te geven) een aantal Nederlandse songwriters zouden kunnen worden samen gehaald (Fluitsma en van Tijn?). Dat de muziek blijft staan lijkt me met oog op internationale herkenbaarheid geen slecht idee.

wilhelmus van nassouwen ben ik van hollands bloed. mijn nederland getrouwen blijf ik tot in den dood. Den Prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd, een royal van holland heb ik altijd geeerd. kijk stukke beter.

Waarom zouden we het willen veranderen. Het Wilhelmus is een van Nationale eer en trots. Het wordt over het algemeen gezien als een van de mooiste volksliederen die er bestaat. Als het modern wordt dan verliest het naar mijn idee de culturele waarde. Maar als het opnieuw moet worden geschreven ben ik voor een band van Nederlandse trots Kane of Direct of iets dergelijks.

Van mij mag er best een modernere tekst komen op de oude melodie. Het is zulk ouderwets nederlands,nee niet meer van deze tijd. (blijf ik tot in den doed :( ,dat woord is gewoon een rijmwoord voor een sinterklaasgedicht,het rijmde goed op bloed) Misschien kunnen Acda & de Munnik er wat van maken?

Ik vind niet dat je de tekst moet veranderen, dat is zonde, moeten we tegenwoordig dan alles te ouderwets vinden?? Maar als het moet: Laat de koningin dat doen ; ) Dan krijg je nog wel een netjes echt Nederlands lied

ieder nederlander mag 1 zin op sturen en dan een paar belangerijke mensen ordenen het tot de beste zinnen over blijven en maken daar het nieuwe volkslied van

Zolang de tekstschrijver van Frans Bauer er maar met zijn vingers vanaf blijft...... Ik zou op dit moment zo niet 123 een naam kunnen noemen van wie daarvoor in aanmerking zou komen ; misschien zou een nog totaal onbekende dichter / schrijver dat nog wel het beste kunnen doen. Toegevoegd op 11-06-2009 19:02:15 Oh, actualiseren van de text aan de huidige tijd wil overigens niet automatisch zeggen dat de text zo plat en simpel moet worden dat voetballers hem moeten kunnen onthouden natuurlijk. (geintje)

Ik vind het wel een top idee om de tekst aan te passen. Echt niemand kent de tekst (buiten het gebrabbel van het eerste couplet dan) en niemand, en dat is het ergste, weet waar het over gaat. Ik dacht als schrijver aan John Ewbank, die kan wel een aardig tekstje schrijven dacht ik zo. Samen met de examenklas van de kleinkunst-academie als afstudeer-opdracht bijvoorbeeld. Dat moet goed worden.

Niemand, sommige ('ouderwetse') dingen zijn goed zoals ze zijn, en daar moeten we vanaf blijven.

Willem Alexander

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100