Wat moet ik doen om auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken in een niet-commerciële film?

Ik ben bezig met het maken van een amateuristische film, voor niet-commerciële doeleinden. Nu wil ik in deze film gebruik maken van verschillende bestaande beelden, die redelijk kort in beeld komen. Mijn vraag is hoe ik dit in dit geval moet regelen met de auteursrechten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Auteurswet Artikel 16c 1 Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd het reproduceren van het werk of een gedeelte ervan op een voorwerp dat bestemd is om een werk ten gehore te brengen, te vertonen of weer te geven, mits het reproduceren geschiedt zonder direct of indirect commercieel oogmerk en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van de natuurlijke persoon die de reproductie vervaardigt. Dat zou in principe duidelijk moeten zijn, maar dat valt nog enigzins tegen. Want niet alle wetten gaan lekker samen. En dan vooral als je in jouw geval gebruik wil maken van beelden van films die je daadwerkelijk heb gekocht: Boek 5. Zakelijke rechten Titel 1. Eigendom in het algemeen Artikel 1 2. Het staat de eigenaar met uitsluiting van een ieder vrij van de zaak gebruik te maken, mits dit gebruik niet strijdt met rechten van anderen en de op wettelijke voorschriften en regels van ongeschreven recht gegronde beperkingen daarbij in acht worden genomen. 3. De eigenaar van de zaak wordt, behoudens rechten van anderen, eigenaar van de afgescheiden vruchten. En bij het niet commercieel reproduceren van audio en beeld materiaal ben je ook niet in strijd met de rechten van een ander, want: Artikel 3 Voor zover de wet niet anders bepaalt, is de eigenaar van een zaak eigenaar van al haar bestanddelen. Titel 2. Eigendom van roerende zaken Artikel 17 Degene die krachtens zijn genotsrecht op een zaak gerechtigd is tot de vruchten daarvan, verkrijgt de eigendom der vruchten door haar afscheiding. Dus tja.. zeg het maar... Je kan je werk natuurlijk ook altijd uploaden naar een Amerikaanse server of je door middel van Tor of iets dergelijks je voordoen als een Amerikaan en vervolgens de 'Fair Use' wet er bij pakken met een disclaimer: "Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use." Dan ben je van al het gezeur af.

Als jij geen geld verdient met het maken van de film en hem in kleine kringen laat zien hebben de eigenaren van de auteursrechten geen reden om jou hiervoor aan te klagen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100