Wie verdient nou het meeste aan een film?

Stel er is een budget van 150 miljoen en een uiteindelijk opbrengst van 400 miljoen waar blijft dit allemaal dan? ik heb gehoord dat ongeveer 50-55% naar de studio gaat. Moet het budget dan nog van de 200 miljoen af en houdt je 50 miljoen winst over? en naar wie gaat die 50 miljoen dan weer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk de (beroemdste) acteur/actrice.

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Voor elke film worden contracten afgesloten. De meeste acteurs werken voor een vast salaris, sommigen werken voor een aandeel in de winst. Verder zijn er natuurlijk contracten met investeerders die niet alleen hun geld terug willen, maar ook meedelen in de winst. Er zal waarschijnlijk ook wel een boel naar de studio gaan, die daarmee weer nieuwe films kan financieren of verliezen kan financieren van eerdere films die minder goed opbrachten. Of er persoonlijk mensen geld aan overhouden is ook weer afhankelijk van de bedrijfsstructuur binnen de studio.

Het salaris van de dure acteurs/actrices zit in de kostprijs van de film, dus alleen als de film geen winst maakt zullen zij het er financieel het beste vanaf brengen. De winst gaat in principe naar de producers, de mensen die de film financieren, dit kan ook een grote studio zijn. Deze staan vaak als eerste vermeld op de titelrol. Bv "a xxxx film" of "produced by". Een executive producer is weer wat anders, deze zorgt voor de uitvoering en staat gewoon op de loonlijst. Er bestaan overigens ook constructies waarbij acteurs/actrices een winstdeling hebben of de film mee produceren (financieren). Hieronder een linkje met een leuk lijstje van film winsten.

Bronnen:
http://www.vintagepostersearch.com/blog/en...

De producent en de studio pakken de poen.Ze werken met een verdeelsleutel, de regisseur dwingt zijn deel af.Meestal als de kijkcijfers over een bepaalde afgesproken grens gaan, begint de winst te stijgen.De acteurs, en de vele andere mensen die meewerken aan een film weten precies hoeveel ze zullen krijgen. De producent verdient het meest, de regisseur kan ook veel afdwingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100