Wat is de term voor de empathie die een kijker kan hebben voor acteurs, waardoor je niet kunt onderscheiden dat hij/zij in het echt heel anders is.

Stel je haat een slechterik in een TV serie, en mocht je hem in het echt zien, dan haat je hem ook. Sterker nog je kent hem dan ook bij naam zoals in de TV serie.

Mensen kunnen bijvoorbeeld echt boos worden op acteurs, voor hetgeen zij doen in hun acteerwerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een van de gevolgen van het swiebertje-effect. Daarvan spreekt men wanneer een acteur zodanig wordt vereenzelvigd met een bepaalde rol dat het publiek hem moeilijk in een andere rol kan accepteren. Het begrip is genoemd naar het personage dat de acteur Joop Doderer twintig jaar lang speelde in de televisieserie Swiebertje. Doderer raakte door deze rol zozeer overvleugeld dat hij aan het begin van een voorstelling van My Fair Lady te Enschede door het publiek werd onthaald op het liedje Daar komt Swiebertje, de begintune van de serie. Toegevoegd na 2 dagen: Pleuni Touw kent dit uit ervaring en noemt het: "vereenzelvigd worden met een rol". Pleuni Touw (1938) werd wereldberoemd in Nederland door haar rol in de tv-film De Stille Kracht in 1974, met daarin een veelbesproken naaktscène.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Swiebertje-effect
http://profiel.kro.nl/uitzendingen/2009/09...

Het is maar de vraag of daar een term voor is en in dat geval weet ik het niet. In ieder geval heb je te maken met een hele goede acteur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100