Loopt stroom van + naar -, of andersom?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de volksmond zeggen we dat de stroom van plus naar min gaat. In de elektronica doen we het heel anders. We zetten bij een stroomdraadje een pijl. Als de stroom in die richting loopt is de stroomsterkte positief. Als de stroom in de andere richting loopt, is de stroomsterkte negatief. De pijl geeft de teken afspraak weer. De richting die we positief noemen.

In de wetenschap heeft men ooit afgesproken dat stroom altijd van de pluspool naar de minpool loopt. Toentertijd wist men eigenlijk nog niet wat er zich in een stroomkring afspeelt. Nu weten we inmiddels dat elektriciteit veroorzaakt wordt door de elektronenstroom. Elektronen zijn negatief geladen atomen die worden aangetrokken door de pluspool. Men zegt dus nog steeds dat stroom van plus naar min loopt, maar de daadwerkelijke deeltjesstroom stroomt juist van min naar plus.

Stroom is gedefinieerd als verplaatsing van positieve lading, en gaat van plus naar min. Echter, uit experimenten bleek dat elektronen zich bewegen van min naar plus, dus werd aan het elektron een negatieve lading toegekend zodat de definitie van stroom behouden kon blijven.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_stroom

Bij gelijkspanning (DC) gaat het een richting op van + naar - En Bij wisselspanning (AC) veranderd de + & - positie 50 keer per seconden.

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=YqZkJs1TfhM

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100