Wat betekent het als er op een sigarettenaansteker in de auto "12 V" staat?

12 V staat voor 12 volt, dat weet ik. Maar wat betekent het nu precies?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoeveel vermogen het verbruikt.

Volt is een aanduiding voor de spanning: het verschil in potentiele elektrische energie tussen twee punten. Voor de sigarettenaansteker is dat verschil wat kleiner dan tussen de aansluitingen op het stopcontact thuis (230V). Als je de spanning weet (uitgedrukt in Volt) en de stroomsterkte (uitgedrukt in Ampere) weet je ook het vermogen, uitgedrukt in Watt. Daarvoor moet je de spanning en stroomsterkte met elkaar vermenigvuldigen.

Dat betekent, dat er dus 12 volt op die aansluiting staat. Niet 6 volt ook niet 24 of 220volt. Alleen apparaten aansluiten die geschikt zijn voor 12 volt.

Volt is de "kracht" waarmee een spanningsbron (batterij, lichtnet) stroom kan leveren. Stroomsterkte (Ampère, A) is de "hoeveelheid" stroom. Je kunt het vergelijken met de druk op je waterkraan. De kracht waarmee je kraan water kan leveren. Water dat van een steile helling stroomt heeft een hoge "druk", maar de stroomsterkte is klein (een piesstroompje). In een brede (vlakke) rivier is de druk laag, maar de stroomsterkte groot. Er stroomt per seconde een enorme watermassa.

De 12 v aansluiting is meer bedoelt voor alle apparaten (laders etc.) behalve de aansteker en verwante stroomtrekkende items. (Waterkoker,koffiezetters ed.). De sigarettenaansteker aansluiting is wat zwaarder verzekerd om dat het meer stroom trekt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100