Als een weerstand groter wordt, wordt dan de spanning over de weerstand groter of de stroomsterkte kleiner?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zie het zo: een weerstand maakt het stroom moeilijk om doorheen te gaan. Wanneer er evenveel kracht (spanning) op de elektronen blijft staan, dan kun je je voorstellen dat de elektronen het moeilijker hebben om door die weerstand heen te komen. Er zullen er dus minder doorheen gaan: de stroomsterkte neemt af. Wil je dat er evenveel elektronen door de weerstand blijven gaan (de stroomsterkte blijft gelijk) dan zul je meer kracht op de elektronen uit moeten oefenen, m.a.w. de spanning moet omhoog. Dit heeft meneer Ohm al neergeschreven in zijn wet: weerstand (R) = spanning (U) / stoomsterkte (I) Concreet is het antwoord op je vraag dus: beide, afhankelijk van de situatie in de stroomkring.

uitgebreidere antwoorden zijn al gegeven. Hier de korte uitleg: Weerstand en stroom zijn in balans: Weerstand groter, stroom kleiner. Spanning is hiervan afhankelijk dus zal gelijk blijven. Uitzondering: wanneer de stroom (te) laag wordt en de bron kan het niet aan zal er een algehele spanningval volgen. Dit is dus eigenlijk een externe factor. Toegevoegd na 46 seconden: Oeps...bedoel in de laatste zin: stroom te HOOG!

De stroomsterkte wordt lager als de weerstand groter wordt. Spanning kan niet toenemen. De spanning is vast in een elektrisch systeem. De gangbare spanningen zijn: Gelijkstroom: 6, 12 of 24 volt Wisselstroom: 220 of 380 volt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_spanning

Bij gelijke spanning, zal de stroom afnemen, punt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100