oude of nieuwe naaimachine kopen?

Hallo,
ik ben op zoek naar een goede naaimachine. Het is gewone een hoby niet professioneel maar ik wil toch een goede hebben. Ik twijfel nu tussen een nieuwe toyota jet b224 of een oude pfaff 1115 die ik op marktplaats gevonden heb. Iemand nog ideeën of ervaring.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou absoluut voor de Pfaff gaan! Daarbij moet je natuurlijk wel even goed weten of hij net een onderhoudsbeurt heeft gehad of niet, en of alles goed werkt. Het eerste zal waarschijnlijk niet, en dan zou ik dat wel even laten doen bij een goede naaimachinehandel. De kans is trouwens groot dat de machine goed onderhouden is, Wie een goeie machine heeft, houdt van naaien, en zal zorgen dat de machine in orde is. Het tweede, daar moet je even afspraken over maken met de verkoper. Als die zegt dat alles het doet en bij een onderhoudsbeurt blijkt dat niet zo te zijn, dan moet je hebben afgesproken wie de kosten betaalt. Bij de Toyota heb je dat soort problemen niet, maar toch zou ik voor de Pfaff gaan. Pfaffs zijn stevige machines, is een heel goed, degelijk merk. De Toyota staat in naaiersland bekend als plasticig, snel problemen mee, voelt niet stevig bij het naaien. Je kunt ze vaak kopen in aanbiedingen bij zaken die geen verstand hebben van naaimachines. Daar krijg je dus ook geen advies, en je kunt er ook niet terecht als je problemen hebt. Toegevoegd na 6 minuten: Mocht de Pfaff toch problemen hebben, dan zou ik nog steeds de Toyota niet kopen, ik zou naar een goede naaimachinedeaker gaan en kijken of ze daar een mooie tweedehandse machine hebben staan,. Pfaff,, Lewensteijn, Janome (wat vroeger Lewensteijn heette), OUDE Singer (nieuwe Singers zijn net zoiets als Toyota), Bernina, Husqvarna, dat soort merken. Die hebben machines gemaakt die het ook als tweedehands nog uitstekend doen.

Aan een moderne nieuwe computergestuurde naaimachine is helaas eerder wat kapot dan aan een oud degelijk ouderwets beest dat alleen maar kan stikken en zigzaggen. Wel hebben ze veel en veel meer mogelijkheden, maar een beginnend hobbynaaister zal daar in de praktijk niet heel veel mee kunnen. De Toyota is een goedkoop instapmodelletje met dan wel veel snufjes, maar in die prijsklasse heb je eigenlijk geen echt goede naaimachine. Als je echter alleen maar een beetje wil klootviolen, hoeft dat geen bezwaar te zijn. Als naaister echter ben ik instant verliefd op de Pfaff. Voor een beginner misschien wel wat veel knopjes en snufjes, maar ik zou hem zo willen hebben. Bedenk wel : 150 euro voor een splinternieuwe machine of 150 voor een oude machine ; dat zegt een heleboel over de kwaliteit van de machine. En je kunt het geluk hebben dat bij een dergelijke machine op leeftijd in de loop der jaren vaak een fortuin aan accessoires is bijgekocht ;-) Bovendien heeft hij een vrije arm (heel belangrijk) die ik op de Toyota zo niet terug zie. Vraag wel even na wanneer hij voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad. Want dat moet elke naaimachine nu eenmaal regelmatig hebben. Kijk waar hij vandaan komt ; hoe is er voor gezorgd, van wie is hij geweest, waar is hij onderhouden, wat zit er allemaal bij en waarom moet hij weg ? Met de Pfaff heb je in principe een top-machine, waarmee naaien geen hobby hoeft te blijven. Met de Toyota loop je het risico dat het bij een een- of tweemalig experiment blijft. Toegevoegd na 5 minuten: Oh, er schiet me ineens nog een groot voordeel van die oude machines te binnen ten opzichte van de supermarktmachientjes : ze vreten nog gewoon stalen spoeltjes. Moderne machines gebruiken allemaal inferieure plastic spoeltjes, die voor een hoop ellende kunnen zorgen - van niet goed op kunnen spoelen tot domweg doorbreken. Met metalen spoeltjes heb je eigenlijk nooit gedonder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100