kun je een 25 volt, 10.000uf, 85 grade condensator vervangen door een 35 volt, 10.000uf, 105 grade condensator?

Het betreft een condensator op een voeding van een Gottlieb flipperkast uit 1987 die waarschijnlijk uitgedroogd is. De bruggelijkrichters worden uiteraard ook vervangen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het een elektronische flipperkast is met digitale score units dan moet je zo dicht mogelijk bij de originele waarden blijven voor wat betreft de capaciteit van de te vervangen condensator. Het voltage mag wel hoger liggen 35V t.o.v. 25V is geen probleem, maar de microFarads waarde is zeker wel bepalend. De Gottlieb is een Amerikaans product dat op degelijkheid is ontworpen en gebouwd. Te grote afwijkingen in bepaalde vastgestelde waarden in de centrale voedingseenheid zullen onherroepelijk gaan leiden tot fouten of storingen in de CPU verwerking verderop in de kast. Het is niet simpel alleen de afvlakking van de gelijkgerichte wisselspanning, ook de stabiliteit van de werkspanningen is van wezenlijk belang in deze ontwerpen. Dus hou je zo veel mogelijk aan de in het schema bepaalde waarden.

De 25 V of 35V betreft alleen de max. spanning en heeft geen invloed op de electronische functie. Zeker niet in een voeding waar deze condensator functioneerd als afvlakker van de rimpelspanning na de gelijkrichter. Je kunt er zelfs een nog groter capaciteit van 10000uF inzetten. Een lagere capaciteit lvert waarschijnlijk wat gebrom op, maar de flipperkast werkt wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100