Waarom gaat een ledje niet aan , als je er een gelijke spanningsbron op aansluit?

Ik ben bezig met een profielwerkstuk en moduleer een groene golf. Wij gebruiken de stroom van een spanningsbron op een racebaan, maar wanneer je die verbind met een LED op het systeembord, dan gaat het niet branden. Waarom brandt het dan niet? heb ik een verwerker nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verschil tussen de led en andere lichtbronnen zoals gloeilamp en halogeen lamp is dat de led lamp een constante stroom nodig heeft in plaats van een constante spanning. Er is dus een stroombron nodig in plaats van een spanningsbron.

Zoals ook al uit het antwoord en de reactie op je vraag blijkt heb je één van twee mogelijke fouten gemaakt. Of je hebt de LED verkeerd om aangesloten, of je hebt hem door te hoge stroom door de hoge spanning op de racebaan vernield. Probeer de LED met een serieweerstand van bijvoorbeeld 1 kilo-ohm aan te sluiten, als hij dan nog steeds niet wil branden in een van beide richtingen dan is de LED stuk en zul je een nieuwe moeten nemen. Een LED heeft een minimale spanning van 1,5 à 3 V nodig, bij rechtstreeks aansluiten op hogere spanning gaat veel te veel stroom lopen en brandt de LED onmiddellijk door.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100