Kan er op een stopcontact meer stroom staan dan de andere? PC en telefoon zijn op het zelfde contact gecrasht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Elektronica kan gevoelig zijn voor pieken in het net. Die ontstaan door bv. blikseminslag of door in en uitschakelende zware (veel stroom verbruikende) apparaten zoals wasmachines, drogers, ovens enz. Iedere keer als zo'n apparaat in- of uitschakelt ontstaat er een spanningspiek d.w.z.. dat er eventjes meer dan 230V op het stopcontact staat. Je kunt je elektronische toestellen beschermen door deze aan te sluiten op een overspanningsbeveiliger. Te verkrijgen bij iedere goede elektronicawinkel.

De lichtnetspanning in Nederland is tegenwoordig 230 volt is ons gezegd. Maar als je in de buurt van een transformatorstation woont kan deze gemakkelijk 238 volt bedragen. En de oudere apparaten die voor 220 volt gemaakt zijn kunnen die 18 volt extra niet hebben en branden dan dus door. Maar op elk stopcontact in je huis staat dezelfde spanning daar ze allemaal met dezelfde ader in de meterkast verbonden zijn.

Dat kan alleen als de nuldraad wegvalt en de instalatie niet goed is aangesloten ,dan komt er 400 volt op de installatie te staan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100