Heb ik nog een overspanningsbeveiliger nodig als ik al een aardlekschakelaar heb?

Ik heb onlangs een overspanningsbeveiliger (tegen bliksem, kortsluiting, e.d.) gekocht die ik in een geaard wcd moet stoppen (las ik achteraf). Probleem is alleen dat ik geen geaarde wcd heb, alleen ongeaarde.
Wel is een aardlekschakelaar in de groepenkast aanwezig.
Neemt deze o.a. de functie over van de overspanningsbeveilger? Zoja, heb ik de beveiliger in principe dan voor niets gekocht? Zo nee, kan ik hem dan wel in een niet geaard wcd stoppen?

Roel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gewoon in een regulier stopcontact gebruiken. Een aardlek slaat door bij te grote verlies stroom van 240 (bruin of zwarte draad) naar aarde (groen/geel). Een overspanningsbeveiliging slaat juist door als de spanning tussen de 240 (bruin) en de 0 (blauw) te groot wordt. Ander ding en even nuttig.

Een overspanningsbeveiliger is geen aardlekschakelaar. Dus een overspanningsbeveiliger kan er altijd bij, niet verplicht maar wel aan te raden.

de aardlekschakelaar geeft geen overspanning beveiliging. de overspanningsbeveiliger werkt helaas niet zonder aarde.

Een overspanningsbeveiliging heeft een aarding nodig. Zonder aarding is die niet effectief. Een aardlekschakelaar heeft een totaal andere functie, nl uitschakelen als er een stroom naar de aarding loopt door een fout aan een toestel, die zal niet uitschakelen bij overspanning.

Een overspanningsbeveiliging beveiligd tegen overspanning (spanningen boven de 230V). Een aardlekschakelaar beveiligd tegen lekspanningen. Bij bijvoorbeeld een bliksem inslag spreekt de overspanningsschakelaar aan en vervolgens de aardlekschakelaar. Wil je de apparatuur optimaal beveiligen dan dien je een geaard stopcontact te gebruiken.

Tegenwoordig heeft elk huis een aardlekschakelaar. Als een aardlekschakelaar al zou beveligen tegen spanningspieken, dan zouden overspanningsbeveiligers niet meer verkocht worden. Een overspanningsbeveiliger heeft een "afvoerkanaal" nodig om overtollige spanning kwijt te kunnen, dus moet het wel worden aangesloten op een geaard stopcontact. Eventuele vervanging voor een geaardstopcontact bestaat voor zover ik weet niet, maar je zou snoeren vanuit een ander deel van het huis kunnen doortrekken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100