Kan een zonnepaneel ook achter een raam geplaatst worden ??

Ik wil op mijn boot een zonnepaneel plaatsen ,maar omdat ik op het dak een rubberzool heb liggen is er daar geen plaats voor en wil ik het paneel achter een raam plaatsen . Maar heeft dit een erg nadelig effect op het rendement ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Door het invallende zonlicht via een vertikaal raam, wordt een deel van het zonlicht teruggekaatst en een deel komt gewoon niet door het glas heen. Ook de positie ten opzichte van je paneel en de zon heeft binnen een grote invloed. Hoe schuiner het licht invalt, hoe meer er wordt teruggekaatst, hoe minder je binnen krijgt. Dus is er zeker een flink verlies van rendament, maar mogelijk hou je toch voldoende over dat de moeite waard is.

Natuurlijk, dit is geen enkel probleem. Het rendement wordt hoofdzakelijk bepaald door de hellingshoek tov de zonnestralen en de zonne intensiteit. Optimaal is natuurlijk loodrechte inval. De intensiteit is in de zomer maximaal tov de andere seizoenen.

ten eerste kan je dan waarschijnlijk het paneel niet goed op de zon richten en daarbij gaat ongeveer 15% van de te gebruiken straling verloren door spiegeling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100