Zou het veel stroomkosten schelen, als je alle stekers eruit zou halen van de computers, opladers,blender, koffiezetapparaat,waterkoker en magnetron?

En als je op vakantie gaat om de stekkers van de koelkast, diepvries, wekker, router, modem enz uit te halen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik heb eens van een elektricien gehoord, dat dat "een paar tientjes" per jaar scheelt... als je op vakantie gaat en je koelkast is leeg, dan moet je deze ook open zetten, vergeet dat niet, anders gaat het stinken !

Hoeveel dat scheelt hangt af van het apparaat. Een computer bespaart ongeveer 30 euro per jaar, een tv met dvd speler 14 euro per jaar en een koffiezetapparaat 6 euro per jaar. Dit zijn afzonderlijk geen enorme bedragen, maar alles bij elkaar opgeteld kan het zo 100 euro of meer schelen. Daarbij spaar je ook nog het milieu.

Ja! Dat scheelt aanzienlijk in wat je terugkrijgt (als je het kleine eert ;) ) Een apparaat heeft heel vaak een standby modus waarin deze ook wat verbruikt, als je iets echt niet meer gebruikt is het raadzaam om altijd te zorgen dat de stekker geen toevoer meer krijgt. (let ook op adapters van bijvoorbeeld; telefoons, die we allemaal weleens/altijd er in laten zitten als we onze telefoon eraf halen.) Als je dit gemakkelijk wilt doen kun je het beste werken met stekkerdozen met een wipschakelaar of systemen zoals klikaanklikuit bijvoorbeeld. Voor de tv hebben ze zogenaamde standby killers, een verkoper of Google kan je hier meer over vertellen ^^ Als het een overweging is en je wilt weten bij welke apparaten echt de moeite is; kun je ook altijd een verbruikmeter aanschaffen, deze geven op een display weer wat het verbruik is, al zou je dezen ertussen zetten alleen wanneer je deze in standby hebt... Zou je het verbruik kunnen zien in standby. Dergelijke zijn te koop bij de kijkshop voor niet al te duur.

Dit zal alleen schelen voor apparaten die in een stand-by stand staan of op een andere manier sluimerend stroom verbruiken. Een blender bijvoorbeeld staat gewoon "uit" (ik zou in ieder geval geen type weten die wel aan zou blijven staan). Waterkoker idem dito. Een magnetron verbruikt alleen stroom voor het klokje dat erin zit dus dat schiet ook niet op. Het zit hem voornamelijk in de aantallen apparaten die zijn uitgerust met een externe adapter. Deze verbruiken ALTIJD stroom; of het apparaat nou aanstaat of niet. Natuurlijk verbuiken ze bij belasting meer dan in rust. "vroeger" zaten alle adapters in het apparaat ingebouwd en zaten de adapters (transformator + gelijkrichters +voltage regelaars). De aan/uitknop schakelde dit dus altijd uit (behalve in geval; van stand-by natuurlijk). Nu apparaten kleiner worden, worden deze schakelingen dus extern uitgevoerd en staan ze altijd onder spanning. Je moet er wel rekening mee houden dat het aan en uitschakelen van adapters niet bevorderlijk is voor de levensduur. Zoals al eerde vermeld, besparing is niet meer dan een paar tientjes op jaarbasis maar wanneer een apparaat er eerder me uitscheid, is dat in 1 klap weer weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100