Kan je bij het openmaken van een CD speler , die 7niet electrisch is aangesloten nog schokken krijgen?

Nabij het leeselement staat een waarschuwing voor schokken.
Geldt dit ook voor niet aangesloten toestellen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kan weldegelijk! Logischerwijs zou je zeggen van niet, indien er geen spanning op staat. Echter, vele zwakstroom apparatuur beschikt over zogeheten: 'condensators'. Dit zijn elementen die spanning voor bepaalde tijd op kunnen slaan om later te gebruiken. Vergelijk het met een soort accu. In de simpelste/kleinste apparaatjes vind je al condensators van rond de 3 a 400volt.. Nou is 't wel dat hier geen constante spanning op staat. Oftewel, zou je hierdoor een schok krijgen, is de spanning meteen 'op'. Een hartstilstand (of dergelijk) is dus niet aan de orde. Maar pijn doet t zeker.

Ik denk niet dat zo'n apparaat nog reststroom bevat, dus volgens mij moet dat schokloos kunnen.

nee. behalve als er op een of andere manier statische elektriciteit in je lichaam is opgebouwd, je raakt de CD speler aan en je krijgt een stroomschok. maar het zou veilig moeten zijn. :)

Ja dit kan. Er zitten condensatoren in die nog opgeladen kunnen zijn als je de cd speler uitzet.... na verloop van tijd zal deze lading afnemen, maar zet je hem net uit als je hem openmaakt, dan is het zeker mogelijk hoor!

Dergelijke apparatuur werkt intern op spanningen tot ongeveer 20 Volt, daar zul je dus geen schok van kunnen krijgen als de stekker niet in het stopcontact is. Alleen er een schakelende netvoeding in zit, te herkennen aan het ontbreken van een transformator met ijzerkern, dan kan het voedingsdeel spanning tot 310 V blijven houden. Bij het leeskopje van een CD of DVD speler staat trouwens een waarschuwing voor laserlicht, niet voor elektrische spanning.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100