Staan de huidige technologische ontwikkelingen in verhouding met 25 jaar geleden?

De jaren 80 was mijn tienertijd. Toen gingen we van een walkman naar een discman en dat vonden we al heel wat, ook dat we een cd speler op onze kamer hadden! Maar ook toen al konden mijn ouders dit allemaal niet meer bijbenen. Nu vindt ik mij op zich toch echt niet ouderwets, maar ik heb wel het idee dat al die nieuwe ontwikkelingen elkaar nu wel veel sneller opvolgen dan pakweg 25 jaar geleden, ik kan het in ieder geval allemaal niet meer bijhouden.

Is dit zo, of is dit gewoon in verhouding met die tijd? En zo nee, hoeveel meer kan het dan nog versnellen in de volgende 25 jaar? Is het mogelijk dat mijn kleinkinderen straks hun ouders nog ouderwets kunnen gaan vinden omdat die het dan niet meer kunnen bijhouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De huidige technische ontwikkelingen gaan in een stroomversnelling omdat er veel meer geld voor (door)ontwikkeling is. In de 70er jaren en ervoor werd vrijwel al het inkomen besteed aan eerste levensbehoeften, daarna bleef er steeds meer over (voor de meesten althans) om te besteden aan luxe goederen zoals auto's, electronica en entertainment. Veel techniek hebben we te danken aan de ruimtevaart, ook dat heeft de ontwikkelingen versnelt. Wel is het soms dat de ontwikkeling sneller LIJKT te gaan dan werkelijk het geval is. De huidige pc en auto zijn in de basis niet anders dan 25 jaar geleden. Ze werken met resp. een processor en verbrandingsmotor. Ze zijn alleen veel sneller en krachtiger. En nieuwe ontwikkelingen zijn onderweg. Over enkele jaren maken we een excursie naar de maan en hebben we misschien wel geur-tv. Maar voor al die ontwikkelingen is geld nodig en zolang dat de kant van de fabrikanten op blijft rollen, blijven deze nieuwigheden ontwikkelen.

Kan niet zeggen dat de technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling zit. De apparaten die we hebben zijn wel verder door ontwikkeld zodat het kunnen van die apparaten beter benut kan worden en op meer plekken ingezet. De auto rijdt nog steeds op een brandstofmotor of elektromotor die in de loop der jaren enkel verbeterd is. De computer werkt nog steeds met het zelfde principe als dat van een mechanische reken machine, door in of uitschakelen van schakelaars een bepaalde uitkomst verkrijgen, ook dit is dit enkel verbeterd en elektronisch gemaakt. Vliegtuigen vliegen nog steeds met de straalmotoren die tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkeld werden. Raketten vliegen nog steeds op de de motoren die door Victor von Braun tijden de tweede wereldoorlog werd ontwikkeld. En ga zo maar door. Neen nieuwe ontwikkelingen zijn het niet, slechts verbeteringen van. Echter worden wij oud en kunnen onze hersenen de mogelijkheden niet meer bijbenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100