waarom zijn de stopcontacten in keukens altijd geaard?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je in een keuken veel met water te maken hebt. Water en electriciteit gaan slecht samen omdat je dan kortsluiting kunt krijgen. De aarding zorgt ervoor dat bij een kortsluiten de spanning in de aarde opgenomen wordt.

Als de stroomdraden in een apparaat niet goed zitten, dan de buitenkant onder stroom komen te staan. Raak je het apparaat dan aan, dan kun je een schok krijgen. Of je werkelijk een schok krijgt hangt van of er stroom door jou kan lopen naar de aarde. In een vochtige omgeving (en ook nog bij een kraan) is die kans groot. Daarom wordt het apparaat geaard. Er loopt dan een derde draad van het apparaat naar de stekker. Aan de zijkant van die stekker zitten dan twee metalen geleiders, die aansluiten op aarding van het stopcontact. Op het moment dat er lekstroom aan de buitenkant van het apparaat komt, wordt die meteen afgevoerd naar de aarde en slaat de aardlekschakelaar de stroom uit. Het staat dus los van overbelasting/kortsluiting.

Zoals de vorige antwoorders al zeiden is dat voor de veiligheid. Tegenwoordig zie je dat in nieuwbouwwoningen alle stopcontacten geaard zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100