Waarom draaien al mijn cassettebandjes kapot?

We willen graag wat oude cassettebandjes op cd overzetten maar onze cassettespeler draait de lint uit de bandjes. Ook andere cassettespelers lukken niet. Ik heb veel bandjes geprobeerd, maar op de verschillende cassettedecks draaien ze allemaal stuk... wat is er aan de hand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een cassettebandje wordt in een cassettespeler door twee verschillende mechaniekjes bewogen: De band wordt met constante snelheid van de afwikkelhaspel getrokken door de toonas met de aandrukrol, de band moet dan weer opgerold worden door de opwikkelhaspel. Deze opwikkelhaspel wordt aangedreven via een slipkoppeling omdat de haspel niet altijd dezelfde snelheid draait: als het haspeltje leeg is moet hij veel sneller draaien om de band met 4,75 cm/s op te wikkelen dan wanneer de haspel bijna vol is omdat de omtrek van de rol tape dan veel groter is dan in het begin. Het opwikkelmechanisme doet het dus niet, dat kan twee oorzaken hebben: óf de slipkoppeling slipt te makkelijk, óf de aandrijfsnaar die de slipkoppeling laat draaien is gebroken door veroudering van het rubber. Controleer of de spindel van de opwikkelhaspel draait als je zonder cassette de speler laat draaien, dan zie je gauw genoeg wat er aan de hand is. Als op meerdere spelers hetzelfde gebeurt dan draaien de cassettes zelf kennelijk te stroef zodat de slipkoppeling blijft slippen. Je kunt dan de bandjes soepeler maken door ze eerst een aantal keren helemaal heen en weer te spoelen met de snelspoel toetsen van de speler voordat je ze probeert af te spelen.

Cassettebandjes 'plakken' na verloop van tijd aan elkaar. Ga je ze na jaren weer gebruiken dan wordt er zo hard aan de tape getrokken dan deze breekt. Ook kunnen de rubberen rolletjes in de speler vettig zijn. Deze kun je reinigen met een wattenstaafje die je in spiritus hebt gedoopt. ALs je er een kunt vinden, kun je de bandjes eerst helemaal doorspoelen met een handwinder. Ook kun je een beginnetje maken door een potlood in een van de gaatjes te steken en heel voorzichtig een stukje te spoelen. succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100