Kan je dit soort elektromotortjes gewoon kopen?

Hij komt uit een zwaailicht van een mini vuurtorentje. Ik denk dat hij stuk is want zodra ik de schakelaar aan zet loopt hij vast. Met de schakelaar uit kan je het asje waarop de spiegel is gemonteerd makkelijk met je vingers rond draaien, maar zodra de stroom erop staat gaat het moeizamer. Je voelt dat hij wilt gaan draaien maar dat doet hij na een kleine schijnbeweging dus niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een z.g. synchroonmotortje die je ook vaak in de programmaschakelaar van oudere wasautomaten tegenkomt. Dergelijke motoren kunnen in principe even makkelijk vooruit of achteruit draaien met een vaste snelheid die bepaald wordt door de frequentie van de wisseltroom die door de spoel loopt. Dergelijke motortjes hebben een plastic onderdeeltje dat ervoor zorgt dat als de motor in de verkeerde richting start hij door dat onderdeel teruggestoten wordt in de goede richting. Je moet dus wel beslist wisselspanning op de spoel zetten, anders zal hij zeker niet draaien. Er kan betrekkelijk weinig kapot gaan aan dergelijke motoren, alleen de lagers kunnen uitlopen of de tandwielkast kan vervuild raken. Veel van dergelijke motoren werden gemaakt door de Franse firma Crouzet, wellicht kun je op die naam nog googelen om aan een vervanger te komen als schoonmaken niet blijkt te helpen.

Je kunt eens kijken bij Conrad of ze daar een geschikt motortje hebben, anders kun je misschien bij de fabrikant of een modelspoor winkel kijken.

Bronnen:
http://www1.conrad.nl/scripts/wgate/zcop_n...

Deze site heeft van alles op modelbouw gebied, ook heel wat motortjes: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/index.rc

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100