Is het mogelijk een motor van een loopband -met een defect elektronisch circuit- d.m.v. een soort van 'dimmer' qua snelheid te regelen?

De -ingewikkelde- electronica (Chinese herkomst) van mijn loopband is defect maar het motortje werkt nog goed. Repareren blijkt niet mogelijk. Nu had ik zelf het idee opgevat om bijvoorbeeld het 'regelmechanisme' uit een stofzuiger óf een afzuigkap daarvoor te gebruiken.
-Kan dat?
-Zijn er nog meer opties?
-En belangrijker nog: waar moet ik opletten, rekening mee houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de motor op 230 V wisselspanning werkt dan zal een lichtdimmer met voldoende capaciteit ook voldoen, dan kan je de stofzuiger heel laten. De regeling in een afzuigkap is meestal niet bruikbaar omdat hier een klein motortje inzit met doorgaans een regeling door middel van 3 schakelaartjes. Als er een gelijkstroommotor in zit wordt het een gecompliceerd verhaal waar ik niet aan zou beginnen. Toegevoegd na 1 uur: De lichtdimmer moet behalve voldoende capaciteit ook nog met inductieve belasting kunnen werken, de iets duurdere exemplaren zijn daar meestal wel toe in staat.

hoi Gkanjer, er zijn vele typen motoren, voor transportbanden wordt vaak de inductor motor of draaistroom motor toegepast. is het een krachtstroom motor? dan kan je met frequentieregelingen de snelheid regelen. hiervoor zijn apparaten in de handel, kost wel een berg geld, maar dan ben je wel in één keer klaar! vraag er naar bij de motorenhandel, installateur.(of internet) schrijf het type plaatje over, dan weet de installateur waarnaar hij moet zoeken. is het een enkelfasige inductor motor dan kan je het eenvoudigst met een (auto)trafo de boel regelen. geen groot regelbereik, maar goedkoop en je kan er een eind mee komen. is het een kleine transportband, dan kan je de motor vervangen door een collectormotor, die kan je heel mooi regelen met een standaard huishoud dimmer, zo een waarmee je ook het licht in de woonkamer regelt. wel even naar het vermogen kijken, want de dimmer moet het wel aan kunnen. een collector motor MOET altijd worden belast, anders draait hij kapot. (probeer dit maar eens met een oude stofzuigermotor, waarvan je de waaier hebt verwijderd) veel suc6 groeten, Dré

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100