Hoe ongezond is de rook van een magnetron?

Rook is sowieso schadelijk, dat weet ik, maar hoe zit dat met een magnetron, als je bruin brood een beetje te lang erin doet waardoor er een ware kolum van rook opstijgt tegen je gezicht.

Ja, domme ik zoals altijd, was helemaal vergeten dat dat ding nog aanstond.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is uitsluitend waterdamp, ontstaan doordat je het )relatief vochtige) brood veel te lang verwarmd hebt, en totaal onschadelijk. Gaat het om zwarte rook (van een gelijkkleurige boterham), dan is er sprake van verbranding, en rook met veel roet, die vele malen schadelijker is dan sigarettenrook. Dat zou ik zeker niet inademen. Overigens zitten er in de lucht in een ruimte waar veel gekookt (en vooral gebakken en gefrituurd) ook veel meer roetdeeltjes en andere giftige stoffen dan in sigarettenrook, dus een klein beetje kun je best hebben af en toe. Maar maak er geen gewoonte van. Het brood kun je in dat geval namelijk ook echt niet meer eten.

Dat is niet erg, er zitten geen schadelijke stoffen in. Het is natuurlijk niet de rook van sigaretten. Ik zou alleen dat bruin brood niet meer eten.

Brood dat in de magnetron verbrand is moet je niet eten. De verbrandingsreactie zorgt voor het onstaan van diverse schadelijke stoffen. Het gaat dan om delen die zwart zijn geworden. Als je met walmen bedoelt dat het brood zo warm is dat er een beetje stoom vanaf komt, dan is dat een beetje vocht dat verdampt. Dat is niet zo erg, het brood is dan warm en heeft iets vocht verloren. Pas als dat vocht eruit is zal het brood verbranden in een magnetron. Aangezien je het hebt over rook (dat is wat anders dan stoom), ga ik er vanuit dat je brood is verbrand en je het beter niet kunt eten, althans niet de delen die zwart zijn. Dit geldt overigens ook voor geroosterd brood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100