Kan een tv ook ontploffen/in de brand vliegen als je hem te lang op StandBy laat staan?

Ik heb ooit gehoord op tv in het nieuws dat een tv ontploft was omdat hij te lang op StandBy had gestaan. Is dit realistisch en zo ja hangt het er dan ook vanaf hoe oud de tv is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij kan niet ontploffen lijkt mij, maar het standby lampje kan wel doorbranden als je hem lang daarop laat staan. En daardoor kan de tv in brand vliegen Ik weet niet hoe groot de kans daarop is, bij moderne tv's lijkt mij de kans kleiner. Zelf doe ik altijd alles van de tv (tv, decoder, Playstation en surround set) uit met zo'n schakelknop. Scheelt ook stroom, en het is binnen 5 minuten weer opgestart bij aanzetten.

Nee, dit is niet realistisch,(althans bij normaal gebruik). Als een T.V. op stand-by staat zal deze niet in de brand vliegen. Als een T.V. in de brand vliegt is er iets meer aan de hand geweest.

Ja, dat kan. Hoe en waarom weet ik niet, maar helaas is het mij overkomen. Ik zag ineens vlammen achter de tv vandaan komen, Gelukkig was ik thuis. Sindsdien zet ik de tv altijd volledig uit.

Onder normale omstandigheden zou dit een verwaarloosbaar risico zijn dus nee hij ontploft echt niet. niet realistisch zelf de leeftijd zou geen rol moeten spelen. Alleen bv stoffige en/of vochtige lucht kan het risico verhogen dat er iets mis gaat zeker als de tv ouder is. maar dan nog, ontploffen is wel een worst case scenario het zal hooguit bij een kortsluiting blijven. Toegevoegd na 5 minuten: kortsluiting kan wel brand veroorzaken. en bij een oude tv buis is er dan meestal sprake van een implosie

Het is belangrijk de televisie en de computer niet op de stand by te laten staan. Het apparaat blijft dan warm omdat er stroom op blijft staan. Door de combinatie van warmte, stof en zuurstof kan brand ontstaan. De nieuwste televisies (platte schermen) kun je vaak niet helemaal uitzetten. Deze toestellen zijn zorgvuldig getest. Hierdoor is de kans op het ontstaan van brand in deze apparaten kleiner.

Bronnen:
http://www.brandveiligheidthuis.nl/voorkom...

Televisies met een beeldbuis (te herkennen aan de uitstekende achterzijde) trekken veel stof aan en worden van binnen zo warm dat het stof in de televisie kan ontbranden. Bij brand in de televisie zal de beeldbuis door de hitte imploderen en een knal veroorzaken. Zet deze televisies dan ook altijd helemaal uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Flatscreens produceren veel minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als uw flatscreen televisie alleen in de standby kan, dan is de kans gering dat hierdoor brand onstaat. Kijk voor meer brandveiligheid tips op de onderstaande website en download de checklist Brandveilig wonen.

Bronnen:
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/v...

Bij oude tv's was het zo: Door stof opeenstapeling binnen in de kast kon de tv te heet worden. Wanneer je hem uitzette kon er een vonkje ontstaan. Het stof vatte dan vlam en dat veroorzaakte de brand. Het was toen ook aanbevolen de tv goed af te stoffen en evt. met de stofzuiger schoon te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100