Probleempje met kabel van de tv wie kan helpen? zie uitleg

Als je een kabel doorknipt heb je verschillende lagen

De buiten laag
Een laagje met allemaal losse draadjes
Folie
Plastic
Een kabeltje

Nu vraag ik mij af waar zijn die losse draadjes voor nodig? Bij mijn kabel op die plek is het namelijk zo dat die op één plek ontbreken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ga er van uit dat je het hebt over een coax kabel. deze heeft een buiten mantel met daaronder een "aardmantel" deze bestaat uit een net van losse draadjes. deze is belangrijk voor een goed signaal, echter een aantal ontbrekende draadjes bij de aansluiting is geen probleem. aangezien ze over de hele kabel heen toch contact maken met elkaar. daaronder zit een dik plastic binnen mantel waarin één enkele dikkere ader zit. hierover komt het signaal, wees voorzichtig met het "aanstrippen" van deze binnen ader want hij breekt snel. het beste kan dit met een mes i.p.v. een tang. punt van aandacht in de stekker mogen de dunne aarddraadjes absoluut niet tegen de dikke binnen ader komen, hierdoor krijg je geen/zeer slecht signaal.

De laag met losse draadjes en het alu-folie vormt de afscherming van de binnenader van de kabel. Omdat het folie nogal makkelijk breekt als je de kabel buigt zijn de gevlochten koperdraadjes om toch een doorgaande elektrische verbinding tot stand te brengen. Het is niet erg als er op een bepaalde plek geen draadjes doorlopen mits de verbinding met aluminiumfolie wél doorloopt. Als je ook daarbij een onderbreking hebt en alleen de binnenader nog verbonden is dan is dat wel een probleem, er is dan een behoorlijke misaanpassing van het signaal op de kabel zodat TV-ontvangst ernstig gestoord kan zijn. Als een dergelijke kabel voor een schotelaansluiting gebruikt wordt dan zal de schotelantenne zelfs niet eens werken omdat de afscherming als terugvoer voor de voedingsspanning van de ontvangstkop werkt.

In het filmpje zie je hoe je het beste de coax-kabel kunt strippen. De montage is in een schroef f-connector, maar kan natuurlijk ook in een traditionele connector (zo'n coaxstekker met wit plastic kapje), het strippen van de kabel blijft hetzelfde.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=dRmK-93tT3w

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100