Ik heb een passieve buitenantenne gekocht om de ontvangst van mij Digitenne te verbeteren, maar nu staat deze (voelbaar) onder stroom, is dit normaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

De passieve antenne is verbonden met de antenne-ingang van jouw decoder of TV met CI-module. De 220 V voeding van jouw TV kán capacitief een beetje voelbare spanning op metalen delen van de antenne opleveren. Als je de TV of de decoder op een geaard stopcontact aansluit dan moet het effect verdwijnen. Ook kan het omdraaien van de stekker in het stopcontact helpen. De 5 V voeding die een actieve antenne nodig heeft is te laag om voelbaar te zijn. Het kan overigens weinig kwaad dat je de spanning kan voelen, je gaat tenslotte niet op je dak zitten om de antenne aan te raken. Toegevoegd na 3 minuten: Voor een nóg beter ontvangst resultaat kun je overigens beter een actieve buitenantenne kopen, die wordt via de antennekabel met 5 V gevoed vanuit de decoder of met een z.g. power inserter tussen aansluitkabel en TV-ingang. Op de afbeelding een voorbeeld van zo'n antenne.

Je voelt waarschijnlijk een spanninkje als met je hand erover wrijft. Dat is een restspanning van je decoder die via de mantel van de coaxkabel wordt overgedragen op je antenne. Dat kan geen kwaad. Eigenlijk zou de decoder geaard moeten worden, maar aangezien er geen randaarde stekker aanzit is dat niet simpel als je geen knutselaar bent.

Je kan proberen de stekker om te draaien. Kijk als dat dan minder is of weg is. Overigens kan het niet echt kwaad, maar kietelt aardig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100