Hoe werkt het afdingen op een televisie nou precies?

Stel, je bent bij de Media Markt en je ziet een tv staan voor €600,- die je gewoon graag wilt hebben. Is het onredelijk om tijdens de onderhandeling gelijk te zeggen dat je hem voor €500,- wilt kopen? Of kan dat zelfs nog makkelijk? Ik weet dat vooral met winstmarges te maken heeft, maar hoe weet je hoe groot die zijn bij de tv die jij precies wil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er was laatst een item over op Omroep Max Heb ik met veel interesse naar gekeken en het werkt! Heb al afgedingt op een tosti ijzer en een wasmachine: Het afdingen lukt vaak het beste als het rustig is in een winkel. De communicatie verloopt gemakkelijker waardoor het afdingen beter gaat. Ook neemt de verkoper eerder de tijd voor u als het rustig in de winkel is Wanneer het druk is, heeft de verkoper ook niet de tijd om een gesprek met u als klant te voeren. Als u wilt afdingen, ga dan vooral op een doordeweekse dag wanneer het over het algemeen wat rustiger is. Wanneer de verkoper alle kosten op een rij aan het zetten is en het totaal bedrag vertelt, is het juiste moment om te gaan afdingen. Bij het afdingen speelt uw lichaamstaal een belangrijke rol. Wanneer u aan het afdingen begint is het belangrijk om de verkoper goed aan te kijken, zodat blijkt dat u echt geïnteresseerd bent in het product. Maak gebruik van open gebaren. U creëert hierdoor een goede sfeer. Ga vooral niet met uw armen over elkaar staan, dit is een gesloten houding die bij de andere persoon afstand kan oproepen. Toon oprechte interesse voor het product. Als u duidelijk laat blijken dat u echt iets wil aanschaffen, gaat het afdingen vaak beter. Daarbij zal de verkoper vaak veel eerder ter zake komen. Het afdingen kan hierdoor alleen maar beter verlopen. Als u meerdere producten tegelijk koopt, is het mogelijk om een hogere korting te bedingen. Als u bijvoorbeeld een TV koopt en direct daarbij een geluidsinstallatie koopt, zijn de inkomsten voor de verkoper hoger. Hierdoor is de verkoper eerder geneigd om met een hogere korting te komen. Lukt het afdingen met de verkoper niet, vraag dan naar de filiaalhouder of verkoopleider. De filiaalhouder/verkoopleider mag namelijk beslissingen nemen in tegenstelling tot sommige verkopers. Het afdingen gaat hierdoor gemakkelijker. Blijf altijd vriendelijk, ook al lukt het afdingen niet. Afdingen moet namelijk gezien worden als een spel. Soms gaat het goed, soms niet. Rond het gesprek netjes af. Soms lukt het afdingen op de prijs niet. Wat u dan zou kunnen proberen is extra producten bij het te kopen product te krijgen. Wilt u bijvoorbeeld een fiets kopen en lukt het afdingen niet, ga dan voor bijvoorbeeld extra fietstassen. Het verlies voor de verkoper is hierbij kleiner dan de winst voor u. Met andere woorden: de verkoper kan hier best in mee gaan.

Je kan sowieso even op kieskeurig.nl of dergelijke sites kijken wat internetprijsvechters ervoor vragen, dan heb je al een beter idee wat nog steeds winstgevend kan zijn voor de mediamarkt. Wat beter werkt bij het kopen van een tv is alle extra's CI+ miodule, kaartje, hdmi kabel e.d. er gratis bij eisen. Toegevoegd na 7 uur: eisen=vragen, misschien werkt dat beter :P

Vraag eerst of ze een laagste prijs garantie hanteren. En zeg daarna waar je de tv goedkoper hebt gezien.

Mijn ervaring is dat de mediamarkt alleen met de prijs zakt als hetzelfde product in een gewone (dus geen internet) winkel onder dezelfde condities leverbaar is. Dagelijks hoort de verkoper tientallen keren dat de tv 'op internet veel goedkoper is'. Vaak is dan het antwoord 'dan moet je m daar bestellen'. Vragen naar een kabeltje kan altijd, maar als je gaat eisen kan je van een koude kermis thuis komen. En hoe groot de marges zijn, maakt niet veel uit. De MediaMarkt geeft die marge echt niet weg. Van 600 naar 500 lijkt me geen reele kans van slagen. Wel zijn er soms acties waarbij de tv 'zonder btw' verkocht wordt, dan kun je een tv met een behoorlijke korting scoren.

Prijs afdingen lukt niet overal. Hangt vooral van de zaak af. In kleine zaken zal het je waarschijnlijk niet lukken. Mediamarkt is een verhaal apart. Daar zijn de prijzen verschillend per stad of streek. Heeft te maken met de prijswaarde in de stad. Maar vergelijken is het eerste dat je moet doen. Maar de prijs op internet krijg je bijna nooit. Logisch want in de winkel moeten ze vaak huur en andere kosten betalen. Dus eerst vergelijken op internet, schrijf de prijzen en nummers op en ga dan de stad in. In sommige zaken kun je absoluut niet afdingen. V&D, Kijkshop, Bijenkorf, en ook bij kleine eenmanszaken is het lastig zo niet onmogelijk. Probeer wel altijd redelijk te blijven.

bedenk eerst wat je aan je tv wilt uitgeven, daarna ga je kijken in deze prijsklasse. Ga naar de winkel kijk wat ze daar hebben. Bepaal dan zelf in alle redelijkheid wat je ervoor over hebt. Hou er rekening mee dat een goedkope tv eigenlijk nooit korting wordt gegeven. en b.v. een kabel er gratis bij doen ze meestal eerder. (kost voor de winkel het minst (inkoopprijzen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100