tranfo 75 watt, maar er zijn geen halogeenspotjes meer te krijgen van 25 watt: wat nu?

Ik heb in mijn keuken kabelspots met een transformator (transfo) max. 75 watt. Normaal gezien werkte dit met 3 spots van 25 watt. Nu zijn de spots deze week om één of andere reden één voor één uitgevallen (waren ook samen geplaatst dus wschl. gewoon max. levensduur bereikt). Gisteren viel de allerlaatste uit. dus ik toch maar naar de winkel(s) om spotjes te gaan kopen.
Maar er blijken in de serieuze zaken van Gent nergens nog spots van 25 watt te koop te zijn. Wel van 20 watt en van 35 watt.
Wat kan ik best doen :
- ik kan 3 spots van 20 watt hangen. Waardoor de transfo dus 75 watt geeft en er m.a.w. in het totaal 15 watt op de spots komt. Dit is 5 watt teveel per spot.
of
- Ik kan een vierde spot erbij hangen (heb er nog enkele reserve). Dan geeft de transfo 75 watt voor 80 watt spotjes. dat is in het totaal 5 watt verdeeld over vier spotjes, dus ietsjes meer dan 1 watt teveel per spot. Maar de transfo wordt dan wel met 5 watt teveel belast
Ik wil geen nieuw spot van 35 watt kopen omdat ik nog heel wat reservespots heb van gedemonteerde identieke installaties, bijna nog nieuw.
Wat er ook frappant was : toen ik de spots verwijderde uit hun houder, bleek er één helemaal verkoold langs binnen. Die houder moet ik sowieso ook vervangen met de wisselstukken van de gedemonteerde installatie. Maar hoe kan dat, dat zo een houder verkoold? De spots waren toch conform de richtlijnen...(max. 3x25 watt=75watt) en origineel meegeleverd met de installatie.

Toegevoegd na 2 minuten:
3 spots=75 watt ipv 15 watt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spotjes voor lage spanning werken op 12V. De trafo kan maximaal 75W leveren, 3 spotjes van 20W is geen probleem, 3 spotjes van 50W trekken teveel stroom zodat de trafo te zwaar belast wordt. Ook kunnen de fittingen waarschijnlijk niet tegen de hetere 50W lampen. Dat een van de fittingen verkoold is komt door slecht contact tussen de pennetjes van de lamp en de fitting: de pennetjes kunnen gaan vonken en daardoor verbranden.

Voor te beginnen, een transformator wordt normaliter aangeduid met trafo. Dan, een trafo van 75 Watt kan maximaal(!) een vermogen leveren van 75W. Als hij minder dan 75 W moet leveren is dat dus gewoon eein eitje. Vergelijk het een beetje met dat je zelf maximaal 40kg kunt tillen, maar dat je 's morgens gewoon zonder probleem de krant kunt oprapen. Wat belangrijk is, is dat de spanning (Volt) klopt. Als de trafo een te hoge spanning levert gaat de lamp stuk. Vergelijk het met een ei. Die kun je gewoon stevig vastpakken, meer als je te hard knijpt gaat hij stuk. Conclusie: let op de spanning. Is die ok, dan gewoon drie spots monteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100