Vaatwasser: eco of snelle programma zuiniger?

Onze vaatwasser heeft een eco-stand op 50 graden, deze duurt 3,5 (!) uur. De snelle stand is 45 graden en duurt een half uur. Naar mijn mening zou eco zuiniger moeten zijn, maar met deze gegevens lijkt het mij logischer dat de snelle stand zuiniger is, of toch niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ecoprogramma is echt zuiniger in gebruik omdat het apparaat vaak stil staat om het langer in te laten werken, minder water en vooral minder energie verbruikt. "Slimmer gebruik van de vaatwasser bespaart gemiddeld ruim 30 procent energie. Het eco-programma wast doorgaans goed schoon en is veel zuiniger en goedkoper. De milieubelasting ontstaat vooral door het stroomgebruik tijdens de levensduur (13 jaar). In een huishouden met vaatwasser gaat ongeveer 7 procent van de elektriciteitskosten op aan de afwasmachine. De productie van een vaatwasser kost ongeveer evenveel energie, als de vaatwasser de eerste twee jaar gebruikt aan stroom. De meeste grondstoffen waarvan de vaatwasser is gemaakt, zijn herbruikbaar; daarom is apart inleveren belangrijk. Voor het milieu is het voordelig om een oud onzuinig exemplaar te vervangen door een zuinige vaatwasser. Het energiegebruik blijft ook laag als u de vaat niet met de hand voorspoelt, de vaatwasser goed vol laadt en een eco-programma kiest." http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/apparaten-kopen-en-gebruiken/vaatwasser

De eco-stand is toch echt zuiniger met water, maar niet met elektriciteit.

Het eco programma is als een toyota prius, zuinig in water en stroom het snelle programma is als een sport auto meer water en meer stroom. De was en droog resultaten zullen wel het zelfde zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100