Is het financieel rendabel om een gloeilamp (die nog jaren meekan) te vervangen voor een ledlamp?

Een ledlamp is een stuk duurder maar ook zuiniger. Een gloeilamp, bijvoorbeeld in de badkamer, brand amper en kan dus nog jaren mee. Echter verbruikt deze wel een stuk meer energie.
Wat is wijsheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vervangen naar een ledlamp; de ledlamp zal duurder zijn, maar dat verschil zie je dan wel weer op je elektriciteitsrekening.

Stel, een ledlamp kost 20 euro, een kWh 0.22 euro, voor 20 euro koop je dus 91 kWh, ik ga uit van een gloeilamp van 60 watt, een uur branden per dag, dan duurt het dus 1516 dagen voordat je de lamp er uit hebt en heb ik nog niet eens het verbruik van de ledlamp meegenomen. Tegen die tijd is de ledlamp waarschijnlijk een stuk goedkoper. Ik zou de gloeilamp laten zitten totdattie de geest geeft, je kunt dan altijd nog een led kopen.

Het is momenteel nog niet de moeite om een gloeilamp die maar eventjes brand te vervangen door een led lamp. De huidige led lampen zijn nog te duur. Denk nu ook niet dat de ledlamp het wondermiddel is. Als je een ledlamp die gevoed wordt door 220 v en via een transfo in de lamp de volt omzet dan, dan zal je voelen dat deze lamp ook warmte afgeeft, wat duid dat er elektriciteit is omgezet in warmte. Bij een gloeilamp is de verspreiding van het licht ook gelijkmatiger, is het licht niet zo hard, je hebt ogenblikkelijk het max aan licht. Er wordt gezegd dat een gloeilamp veel stroom omzet in warmte, wat ook waar is, maar deze warmte komt in de plaatst terecht, waardoor je ook minder moet verwarmen. Het gaat hier niet over veel callorieen maar het moet toch mee berekend worden. Bv een plasma tv geeft heel veel warmte maar daardoor moet je minder verwarmen. Het kan bv een verschil maken wanneer het koud wordt maar nog niet de moeite om de verwarming aan te zetten. Dan kan de plasma tv juist genoeg warmte geven om het aangenaam te houden. Hetzelfde met halogeen lampen, Dit is zeker geen pleidooi tegen led lampen, integendeel. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen omdat het met ledlampen nog niet alles rozengeur en mannen schijn. is. Als het over licht gaat dat heel veel brand dan kan je het overwegen en zal het rendabel zijn. Het zou ecologisch niet juist zijn dat we al die lampen, ook spaarlampen gaan vervangen alvorens die stuk zijn. Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100