Er staat spanning tussen de gaskookplaat en afzuigkap. Hoe kan dat?

Vrienden klagen over schokjes als ze enerzijds de RVS gaskookplaat aanraken en anderzijds de RVS afzuigkap of de RVS plaat tegen de muur.
Idem als ze enerzijds de RVS spoelbak aanraken en anderzijds het espressoapparaat.

Ik heb de multimeter ertussen gezet en meet een constante spanning van 30 volt.
Heeft iemand enig idee waar dat vandaan kan komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een van beide heeft een verlies waarbij het ander toestel een goede aarding heeft. Maar mogelijks komt het door een toestel welke op dezelfde kring ligt als uw afzuigkap want normaal ligt uw vuur op een aparte kring. Die 30 Volt is zeer weinig maar sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Het enige wat u kan doen is eerst en vooral de aardingen nazien van beide toestellen. Meet eens, met uw toestellen afgekoppeld, tussen de onderlinge aardingen om zeker te zijn dat het niet komt door een ander apparaat, als u dan nog die 30V meet zit het buiten die twee toestellen en moet u eens stuk voor stuk andere beginnen afschakelen. Meet u die 30 Volt niet meer dan zit het zeker in één van beide. U kan ook meten met één kring uitgeschakeld (de zekeringen) om te zien of het dan weg is.Zo niet de andere kring uitschakelen De kans is groot dat het in de afzuigkap zit want die trekt veel damp binnen, eens grondig demonteren en kuisen is dan aangewezen. Succes en niet laten escaleren.

Waarschijnlijk heeft of de espresso of de afzuigkap een defect. Trek de stekker van de espresso eruit en meet tussen de afzuigkap en de rvs spoelbak. Is de 30V weg of minder? Dan ligt het aan je espresso. Probeer vervolgens als je afzuigkap een stekker heeft die eruit te trekken. En meet tussen de ijzere onderdelen van je espresso apparaat en de RVS wastafel. Is de 30V weg of minder, ligt het waarschijnlijk aan je afzuigkap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100