Waarom krijg ik een schok van mijn papierversnipperaar?

Ik heb een papierversnipperaar, merk Primus, type Cutboy. De stekker zit normaliter niet in het stopcontact. Als ik papier versnipper doe ik de stekker in het stopcontact, waarna ik het papier versnipper, om tot slot de stekker uit het stopcontact te trekken.

Bij het netjes wegleggen van het snoer raak ik soms toevallig de metalen contactpennen van de stekker aan - dat is dus ruim nadat ik de stekker uit het stopcontact hebt getrokken. Als ik die metalen delen aanraak, krijg ik soms (niet altijd, maar vaker wel dan niet) een flinke elektrische tik.

Ik heb toen eens de stekker in het stopcontact gedaan, een schaar neergelegd, de stekker uit het stopcontact gehaald, en daarna de beide contactpennen van de stekker tegen de schaar gehouden. En inderdaad: PETS, een zichtbare en hoorbare vonk.

Waar komt die spanning vandaan? Inductiespanning kan het niet zijn, want de papierversnipperaar staat op dat moment al een paar seconden stil. Zitten er condensatoren in de motor? Zo ja, waarom dan? Zo nee, waar komt die spanning dan vandaan?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier is sprake van een ondeugdelijk of defect ontstorings circuit in het apparaat. De ontstoringscondensatoren horen met een zgn. shuntweerstand verbonden te zijn waardoor de condensatoren zichzelf snel kunnen ontladen zodra de netspanning van het apparaat gehaald is. Als deze weerstand(en) niet zijn gemonteerd, defect of ondeugdelijk zijn aangesloten dan kunnen de condensatoren (400V, enkele microFarads) zich niet ontladen en zullen hun spanning afgeven via het netsnoer en de stekker zodra men de contactpennen aanraakt of kortsluit. Een condensator kan zelfstandig lange tijd aanzienlijke spanningen vasthouden. De stroom is echter minimaal, enige honderdsten van een Ampère, dus wel voelbaar maar niet schadelijk.

Zou het statische elektriciteit kunnen zijn?

Er zit waarschijnlijk een ontstorings condensator op de draadjes aangesloten, dat is een soort mini accu, die houd de spanning een aantal minuten vast. Als de stekker er uit is en je zet het apparaat aan, zal de condensator leeg zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100