hoe lang blijft het water warm in een electrische boiler?

NIBE Compact boiler, 200 liter, verbruik 3 KWh, bij volledig opwarmen tot 80C = 5 uur ( vullen boiler en opwarmen dus ).
Hoe lang blijft het water warm als we de boiler uit zouden zetten voor een aantal uren ( ga er van uit dat de boiler volledig vol is en rond de 70C )?.
Er zit geen timer op vandaar dat we kijken of dit evt. energie zou besparen, tevens om te kijken hoeveel de boiler nu daadwerkelijk verbruikt.
( helaas ook niet mogelijk om er een energiemeter tussen te plaatsen vanwege direkte aansluiting van de kabel op de hoofdschakelaar )
Wie kan hiermee helpen?.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een beetje lastig om de vraag te beantwoorden zonder verdere gegevens, maar uitgaande van een gemiddelde boiler van 170 liter met een isolatie die aan de normen voldoet is dit verlies ca. 1,2 kWh per 24 uur. Dat komt in de buurt van een verlies van 6 graden per 24 uur bij een begin temperatuur van 70 C. Overigens is elektriciteit twee- tot driemaal duurder dan gas.

Dit is niet zomaar te zeggen, alles hangt af van de isolatie klasse van de boiler. Daarvoor kan u zien op de website van uw merk en uw type opzoeken. De isolatieklasse hangt af van het label, A, AA, enz.

Je geeft aan dat de Boiler er 5 uur voor nodig heeft om 200 liter water op 80 graden te brengen. Na die 5 uur zou de thermostaat in de boiler het verwarmingselement uitschakelen en wachten totdat de temperatuur van het water lager word dan de ingestelde waarde op de thermostaat en dus weer aanslaan. De boiler staat dus niet continu 24/7 in te verwarmen. Ik neem aan dat je energie wilt gaan besparen en de makkelijkste manier om dat te doen is de temperatuur van de boiler terug draaien vaan bijvoorbeeld 65 graden. de boiler is minder lang bezig met het opwarmen = energie besparen. Houd er rekening mee dat de boiler nooit helemaal leeg is, en dat bij gebruik het warme water word vervangen door nieuw leiding water dat uiteraard koud is. Maar zich wel vermengt met het reeds aanwezige warme water. en hoeft de boiler dus niet volledig die 5 uur aan te staan om het water te verwarmen. omdat de water temp al verhoogt was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100