Kan er straling vrijkomen als je de magnetron openmaakt, terwijl hij draait?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, want de magnetron is zo beveiligd dat hij dan automatisch uit gaat.

Als de magnetron draait terwijl de deur open is dan is het zeer schadelijk. Eerst gaan je ooglezen/netvlies aan. Dan kun je blaren op je lichaam krijgen. Toegevoegd na 3 minuten: Maar in onze tijd is het onmogelijk vanwege de beveiliging.

Bij heeeeeel ouderwetse magnetrons, van de allereerste generatie, kon dat nog. Die draaiden gewoon door, ook als je het deurtje opendeed. Al heel snel werd dat verboden. Dus alle magnetrons die niet superoud zijn, gaan direct uit zodra je de deur opendoet. De straling die in de magnetron zat vlak voordat je het deurtje opendeed, is direct weg zodra de magnetron uitschakelt (nou ja, het duurt misschien een milliseconde - maar in die milliseconde heb jij het deurtje nog niet open). Zodra de deur open is, is er dus geen straling meer aanwezig in de magnetron. Ook de voorwerpen die in de magnetron zitten, stralen niet na. Samenvattend is het antwoord op je vraag dus: nee.

Een magneron werkt niet met stralen maar met golven. Deze ultrakorte golven zetten water en vetmoleculen in beweging. Door het steeds sneller bewegen van de moluculen warmt je voedsel op. Zodra de deur open gaat, stopt ook meteen het uitzenden van de golven door de mageronbuis. Pas wanneer je deze beveiliging omzeilt, worden deze golven schadelijk voor je eigen lichaam.

Als je niks demonteert of aanpast niet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100