waarom kan er geen metaal in de magnetron?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een hardnekkig misverstand dat er geen metaal in een magnetron gebruikt mag worden. Soms vormt een metalen voorwerp geen enkel probleem. Ondiepe metalen bakjes hebben een zodanige vorm dat de microgolven het gerecht via de bovenzijde ongehinderd kunnen bereiken. Ze kunnen daarom uitstekend voor magnetronbereiding gebruikt worden. De verpakkingsindustrie speelt hierop in door dergelijke bakjes te ontwikkelen voor kant-en-klaar-maaltijden, die zó in de magnetron geplaatst kunnen worden. Metaal is eenvoudiger uit het huisvuil te scheiden voor hergebruik dan kunststof. Diepere metalen schalen (zoals pannen) veroorzaken wel problemen. Er wordt zoveel magnetronstraling weerspiegeld, dat te weinig golven het gerecht bereiken. Oudere magnetrons kunnen onder die omstandigheden zelfs defect raken. Veel straling kaatst dan namelijk terug naar de zender die de magnetronstraling opwekt. Deze raakt daardoor oververhit. Metalen voorwerpen hebben soms een zodanige vorm dat ze de magnetronstraling als een holle spiegel weerkaatsen naar één punt. Het kan dan voorkomen dat bijna het hele vermogen van de magnetron wordt geconcentreerd in een klein volume. Dat leidt tot zeer sterke plaatselijke verhitting of de vorming van vonken.

Dat kan wel hoor. In de gebruiksaanwijzing van de mijne staat zelfs dat als je vloeistoffen gelijkmatig wilt verwarmen (bijv. melk) je er een lepeltje in moet zetten. Toegevoegd na 37 seconden: metalen lepeltje wel te verstaan

Dat komt omdat er in de magnetron electromachnetische straling ronddwarreld. Dit veroorzaak stroom in het metaal, daarom verbrand b.v. aluminium folie en of het zilverkleurige laagje van een cdrom, er loop te veel stroom door de folie, het word te heet en verbrand. Ook mooie borden met een verzilverd sierrandje zal beschadigen. Een stevig metalen voorwerp zo als een lepeltje kan er wel tegen, maar zoals eerder genoemd vorm b.v. een normale pan een afscherming tegen de stralen, waardoor en het gerecht zelf geen straling krijgt en de energie voor een groot deel in het metaal van de pan verdwijnt. Dus: Alleen speciaal daarvoor bedoelde metalen voorwerpen gebruiken en niet zomaar alles.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100