Hoe maak ik zo een foto waarbij ook het uitzicht buiten goed zichtbaar is?

HDR, inflitsen, belichtingsmeter instellen op het licht buiten. Allemaal leuk en aardig echter op bijgaande foto zie je een perfect belichte woonkamer en een helder uitzicht naar buiten zonder overbelichting. Hoe doe je dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn meerdere mogelijkheden. Het is mogelijk dat de foto samengesteld is uit meerdere foto's waar interieur en exterieur apart gefotografeerd zijn. Het kan ook zijn dat er een polarisatiefilter is gebruikt. Een polarisatiefilter haalt de spiegeling uit glas/water/etc. en zorgt er dus voor dat je beter door het raam kan zien. Polarisatie wordt ook heel vaak in skibrillen en normale/zonnebrillen gebruikt, je zicht wordt er enorm door verbeterd in bepaalde situaties.

Ik zou ook denken samengesteld door foto te maken met 2 instellingen, en dan met photoshop samenvoegen. Een andere mogelijke optie is om de foto te maken zodra de schemer begint in te vallen. Dan moet je de foto maken wanneer het buiten eigenlijk net zo donker / licht is als binnen, zodat je voor binnen en buiten dezelfde instellingen nodig hebt. Dan hoef je niks te corrigeren. Misschien kwestie van proberen, dus nu (begin januari) tussen 16u en 17u om de 5 of 10 minuten een foto maken. Of met een belichtingsmeter zowel binnen als buiten meten.

Ik krijg dit ook voor elkaar door in RAW formaat te fotograferen (dat moet je camera dan wel kunnen). In het programma Lightroom maak ik vervolgens de donkere delen (de highlights) donkerder. Omdat je in RAW fotografeert 'ziet'de camera ook datgene wat buiten is en kun je de gehele belichting achteraf in de software corrigeren, ook als je dat wilt op een deel van de foto.

Dit is gewoon HDR. Zijn verschillende foto's (3-5) genomen vanaf dezelfde plek. Alleen steeds met een aantal stops meer/ minder. Waarbij bij de donkerste foto tegen zwart aanzit, en de lichtste foto bijna alles overbelicht is. Met software (denk aan bv Photoshop/ Photomatix) worden deze afbeeldingen tot 1 foto gevormd met de juiste belichting.. Nadeel van de meeste HDR foto's is dat mensen teveel toning toepassen waardoor de afbeelding heel nep lijkt.. Degene die deze foto gemaakt heeft, heeft er een goede HDR van gemaakt! Ik ben van mening dat als iemand anders zich eigen afvraagt of het een HDR is of niet, je een goede HDR hebt gemaakt. (is ook mijn streven) De foto die je nu toont lukt je niet in 1 foto in HDR omdat het dynamische bereik van de meeste consumenten camera's te klein zijn.. Wat weer resulteert in ruis in de donkere plekken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100