Waar dienen UV-filters voor en wat effect hebben ze op foto's?

Ik wil een Canon Eos gaan kopen aan het eind van het jaar en er zijn UV filters die te koop zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een van de meest gebruikte filters is het UV-filter, dat vooral bij fotograferen boven de 1500 meter hoogte de bij fotografie zonder UV-filter optredende hinderlijke blauwzweem corrigeert. Een UV-filter blokkeert ultraviolet licht, maar is in het zichtbare spectrum kleurneutraal, dat wil zeggen dat het verder geen effecten heeft, dus zou het gewoon op het objectief kunnen blijven zitten en zo de duurdere frontlens van het objectief tegen krassen te beschermen. Een nadeel van het gebruik op deze manier is echter dat er een lens flare door kan ontstaan en de scherpte van een foto er altijd, ook al is het meestal in zeer geringe mate, nadelig door beïnvloed wordt. Bij nachtopnames dient het filter van de lens verwijderd te worden om ongewenste reflecties tussen lens en filter te voorkomen. Er zijn nog een heleboel andere filters, maar die heb je pas nodig als je goed hebt leren fotograferen en als je bepaalde effecten wilt bereiken, zonder die achter in een bewerkingsprogramma te moeten invoegen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Filter_(fotografie)

Een camera ziet meer licht qua frequentie dan het menselijk oog. wij zien de regenboog qua kleuren, maar de camera ziet ook kleuren links en rechts ervan; o.a UV-licht. Dat beïnvloedt de opname door extra blauw vast te leggen. Met het UV-filter wordt de foto meer hetzelfde van wat wij met het oog zien.

Technisch gezien heeft een extra UV filter geen enkel effect. Dat komt omdat er voor de sensor zelf ook al een UV-filter zit. Maar dit zijn neutrale filters (die dus niets extra's doen) en worden ze voornamelijk gebruikt om dure lenzen te beschermen. Een UV-filter is goedkoper en gemakkelijker te vervangen (bij val-/stoot schade) dan een hele lens. Bij een goedkope lens (welke natuurlijk ook duur kan zijn voor sommigen), is een lens wellicht overkill. Maar neem geen goedkope UV-filters, want ga je er twee vergelijken (in de winkel), dan zie je het kwaliteitsverschil. Een goede UV-filter is van het merk B&W en kost ongeveer 30-50 euro.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100