hoelang is een fotorol behoudbaar?

ik heb fotorollen van mijn oude camera die ik nie heb ingewisseld, al jaren oud, (van 2003 zelfs) en ik vraag me af of ze nog wel goed zijn (ze zitten in een zwarte koker in de vitrine in de hoek) weet iemand misschien dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

In een koelkast zijn fotorolletjes vele jaren houdbaar, maar rolletjes die langere tijd aan vrij hoge temperaturen worden blootgesteld gaan snel achteruit. Je hebt dus een goede kans dat er veel kleurzweem zit in witte vlakken of dat kleuren helemaal veranderen.

op de doosjes van de rolletjes staat de houdbaarheids datum

Jaren geleden las ik in de krant, dat ze een fotorolletje hadden gevonden, dat 30 jaar oud was. Het werd ontwikkeld, en de foto's waren best nog goed. Als hij goed donker opgeborgen is geweest, en dat is hij blijkbaar, dan moet hij nog goed zijn.

Als ze niet al te heet hebben gestaan, is de kans dat ze nog redelijk goede foto's geven groot. Hoe warmer hoe minder kans. Meestal nog wel bruikbaar. Gewoon proberen.

8 jaar oud, belicht, en ongekoeld bewaard? Dat wordt niet bepaald meer genieten van mooie kleuren, de kleurenzwemen zullen je niet blij maken denk ik. Er zal wel wat zichtbaar zijn, maar afhankelijk of er iets waardevols voor je op staat zul je je moeten afvragen of je er geld aan uitgeven wilt. Dat kun je het beste zelf bepalen. Je kunt overwegen om ze niet allemaal af te drukken maar eerst de films te laten ontwikkelen en een contactsheet te laten afdrukken per rolletje om een idee te hebben over de kwaliteit.

ik heb rolletjes zwart-wit film in de ijskast liggen.ze zijn van 1978. als k er een nodig heb gebruik ik ze gewoon .zijn nog prima.die van jou is niet gekoeld geweest.als ze niet belicht zijn zou ik ze weg doen.staat er iets op?dan laten ontwikkelen,negatieven eerst bekijken en dan beslissen of je er verder nog geld aan wilt uitgeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100