wat is bij objectieven het verschil tussen DX en FX?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat geldt alleen voor Nikon. DX betekent dat de lens alleen geschikt is voor camera's met een kleinere sensor. FX is geschikt voor kleine en grote sensoren. De enige Nikoncamera's met grote sensoren zijn de hele dure professionele modellen. Voor alle gewone modellen volstaan dus de goedkopere DX lenzen. Overigens heeft Canon iets dergelijks maar daar heet het EF en EF-S.

De fysieke grootte van het beeldgebied op de sensor is verschillend bij het FX-formaat en het DX-formaat. Het beeldgebied van het FX-formaat is gebaseerd op de beeldcirkel van het kleinbeeldformaat (36 x 24mm), terwijl het beeldgebied van het DX-formaat circa 24 x 16 mm groot is. zie bijgevoegde link

Bij de eerdere type van Nikon camera's en bij bepaalde huidige camera's van Nikon, is de grootte van de sensor kleiner als een klein beeld formaat zoals die bekend was bij de analoge fotografie. Voor dit beeldformaat was dan ook een speciale lens gemaakt die precies afgestemd was op de grootte van de sensor. Dit zijn de DX lenzen. Bij de professionelere camera's hebben ze de beeldsensor grootte verhoogd zodat ze net zo groot zijn als het klein beeldformaat van de analoge camera's. Dit noemen ze het FX formaat. FX lenzen kunt een dan ook toegepast worden op elke Nikon camera. Dit in tegenstelling tot de DX lenzen, welke alleen toepasbaar zijn voor de kleinere sensoren. Deze camera's bevinden zich voornamelijk in de consumentenmarkt. Zou je toch een DX lens toepassen op een camera met een klein beeld FX sensor, dan zullen de hoeken van het beeld helemaal zwart zijn geworden. Alsof je door een tunnel heen kijkt. Koop je een DX lens, dan zal deze altijd en alleen maar passen op de daarvoor bijbehorende camera's met een kleinere DX sensor. Wil je later gaan overstappen op een betere camera met een grotere sensor, dan zou je ook nieuwe lenzen moeten aanschaffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100