Waarom veroorzaakt noise cancelling een hoorbare achtergrondruis?

Hi,

Gebruikers van noise cancelling hoofdtelefoons weten dat deze technologie een soort witte ruis veroorzaakt. De mate van dit geluid hangt wat af van het merk en type hoofdtelefoon, maar het is eigenlijk altijd hoorbaar.

Hoe komt het toch dat we deze 'hiss' horen? Het voelt trouwens ook als een soort druk op je oren; het is echt iets waar je aan moet wennen.


Ik heb zelf uren gezocht op Google maar ik kan nergens een verklaring vinden. Ik heb zelf 3 mogelijke verklaringen:

1. De witte ruis wordt bewust 'gecreeerd' om de overige geluiden te 'masken'.
2. Of de witte ruis wordt veroorzaakt door het anti-geluid. Dit is trouwens wel vreemd omdat het uit verschillende frequenties zou moeten bestaan (net zoals het omgevingsgeluid).
3. Of het komt doordat het geluid zo sterk wordt weggenomen dat het brein deze geluiden waarneemt ten gevolge van onderstimulatie (iets wat mensen ook schijnen te krijgen bij een dode kamer).

Ik hoop dat iemand met een achtergrond in natuurkunde / biomedische technologie mij hier antwoord op kan geven!

Cheers,

Rob

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat het aan de kwaliteit van je hoofdtelefoon ligt. Ik had laatst voor het eerst een hoofdtelefoon met noise cancelling op voor het eerst in m'n leven en ik merkte niks. Heb je wel muziek aan of alleen noise cancelling zonder muziek? Ik hoor graag van je.

Dat komt omdat je geluid alleen kunt cancellen als je weet hoe het geluid er precies "uit ziet". Je moet het dus kunnen voorspellen. Nu bestaat geluid nooit alleen uit een voorspelbaar gedeelte, maar altijd ook uit een onvoorspelbaar gedeelte (ruis, zoals windgeruis, verkeersgeluid, kookgeluid, etc). En dat is dus precies het gedeelte dat niet valt te cancellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100