Krakende speakers, wat kan oorzaak zijn?

Al een tijdje heb ik mijn stagepiano en microfoon via een mengpaneel op mijn stereo aangesloten, nooit problemen gehad. Sinds een weekje of zo hoor ik echter een hoop gekraak tijdens het spelen. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan zijn dat de kabel is beschadigd. Ik heb dat ook een keer gehad, heb toen een nieuwe kabel gekocht en het probleem was over.

Te hard gezet? Dan kan je speaker 'opgeblazen' zijn. Kapot dus..

een stereo is daar helemaal niet op gebouwd. een gitaarversteker of pianoversterker kunnen die druk wel aan.

De luidsprekerspoel zal waarschijnlijk aanlopen. Daar kun je vrijwel niets aan doen. Je kunt wel de defecte luidspreker uitbouwen en vervangen. Toegevoegd na 10 uur: Kraken beide luidsprekers of een van beide?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrodynami...

Je moet er eerst achter zien te komen wat er kraakt. Het kan de piano zijn, de microfoon of het mengpaneel. Ontkoppel eerst de microfoon van het mengpaneel. Kijk dan als er nog gekraak uit komt. Dan alleen de microfoon aansluiten. Kraakt het nog steeds? Kijk dan als de piano een koptelefoon aansluiting heeft. Ook kan je kijken als je de piano op een andere versterker of mixer kan aansluiten. Ben je er van overtuigd dat het niet de microfoon of piano is, dan kan het de eind-versterker naar de speakers kunnen zijn. Speakers kraken alleen als het signaal ernaar toe het gekraak bevat. Deze fout komt voor in de voor- en eind-trap IN de versterker die gebruikt wordt. (kan ook in de mixer zitten, event. met eind-versterker). Opsporing van het onderdeel (vaak een geïntegreerd onderdeel) en vervanging bied een oplossing. Probleem zit inwendig in een gesloten deel. Reageert het apparaat op tikken, kan het ook een los soldeer-contact kunnen zijn. Succes!

Het kan zijn dat er een piepklein draadje van de luidspeakerspoel half los is getrild.Hij maakt dan net even wel en dan geen contakt.En op die momenten hoor je gekraak

Oud en versleten van binnen eigenlijk Nieuwe kopen

Waarschijnlijk is een signaaldraad van de ingang van je piano de oorzaak. Door kanalen te verwisselen kun je dat determineren. Kraken is minder vaak een kapotte luidspreker dan wordt gedacht. Heel vaak is het een haperende kabel en/of plugverbinding die OOK in het instrument zelf kan zitten. Als het hoog goed is en de basluidspreker en/of versterker niet stinkt, is daar waarschijnlijk geen probleem. Een kapotte basluidspreker ruik je vaak wel, net als een opgeblazen eindtrap. Door links en rechts per component om te wisselen kun je haarscherp vaststellen waar het probleem zit. Wel steeds eerst alles uitzetten voordat je kabels wisselt. Trucje: de draad breekt meestal bij de plug, door de draad daar te bewegen kun je een draadbreuk/ slecht contact zeer snel opsporen. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100