Kunnen 2 boxen van 600 watt op een versterker van 2 keer 500 watt?

Ik wil 2 boxen kopen van 600 watt (1200 watt) maar, kunnen deze op een 2 kanaals versterker van 2 keer 500 watt? Of krijgen de boxen dan te weinig stroom? Deze versterker wil ik gaan kopen: http://www.maxiaxi.com/skytec-2-x-500w-dj-pa-versterker-spl1000-met-eq

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is volgens mij geen probleem. Het is zelfs goed alks de boxen meer capaciteit hebben dan de versterker omdat het risico van opblazen dan ook niet bestaat.

De versterker die je wil gaan kopen is een PA versterker, d.w.z. een Public Adress versterker. Dat zijn versterkers die berekend zijn op hoge piekvermogens en vooral gebruikt worden om spraak via microfoons weer te geven voor bijv. grotere mensenmassa's en in grotere ruimten. Bij de aanschaf van passende speakers hiervoor moet je vooral letten op de 'IMPEDANTIE' van de luidsprekers bij het afgenomen vermogen. De versterker levert een maximaal vermogen van 500 Watt per kanaal bij 4 OHM en slechts 350 Watt bij 8 OHM. Luidsprekers zijn belangrijk in de keten van de weergave en dat luistert zeer nauw. Misaanpassing van de uitgangsweerstand (impedantie) kan schade opleveren aan de versterker en de luidspreker. Je kunt wel 600 Watt speakers aansluiten mits deze ten hoogste 4 Ohm zijn. Een kleine overcapaciteit in vermogen kan dan geen kwaad. Maar je kunt geen 600 Watt bij 8 ohm speakers aansluiten, het grote oververmogen van de speakers leidt dan tot een zwakker en vlakker geluid. De dynamiek neemt dan sterk af. Bij 8 ohm zou je dan ten hoogste 400 watt speakers moeten nemen om de dynamiek van de versterker ten volle te behouden.

Een vuistregel voor de versterker / speaker verhouding is 1,5 tot 2 keer het piekvermogen van je speaker. Laag ohm speakers passen het best bij de versterker die je aangeeft (4 Ohm) Dus er er van uitgaande dat 600Watt het piek(rms) vermogen is is je ideale versterker 900Watt Mijn advies is als je al een versterker hebt, speakers kopen die passen bij het Rms vermogen van de versterker. Andersom geldt dat natuurlijk ook. 600Watt speakers = 900Watt versterker 500Watt versterker = 300Watt speakers

Bronnen:
speakerskopen.nl

In principe is het verschil tussen 500 Watt en 600 Watt te verwaarlozen, zeker wanneer je bedenkt dat zowel fabrikanten van goedkope boxen als van goedkope versterkers sterk overdrijven bij deze getallen. Die versterker hoort absoluut niet bij de duurdere of betere (dan moet je aan minstens vijf keer deze prijs denken), dus ik zou er niet op rekenen dat die genoemde 500 Watt er ook netjes en onvervormd uitkomen. Er bestaat een behoorlijk gevaar op oversturing (clippen). Bij clippen worden pieken in het geluid begrensd door de voedingsspanning van de versterker. Een mooi afgeronde golf krijgt hierdoor scherpe hoekjes. Die scherpe hoekjes zijn technisch gezien hogere harmonischen (je hoort dat ook, het geluid klinkt krasserig) en daar gaan je speakers van kapot. Dat komt doordat een speaker berekend is op een bepaald percentage hoge tonen in de muziek. De tweeter van een 600 Watt box kan helemaal geen 600 Watt aan maar misschien maar 30 Watt (5% hoge tonen is niet raar). Dat gaat goed, zo lang er een gewoon muzieksignaal op staat. Maar wanneer de genoemde oversturing optreedt, zit er wel 20% hoge tonen in. Resultaat: de tweeter krijgt 120 Watt voor de kiezen en brandt door. Vandaar de vuistregel dat de versterker 1,5 keer zo zwaar moet zijn als de speakers. Maar nog belangrijker: koop een goeie, desnoods tweedehands. Dus niet zo'n Chineesje van honderd piek. Je kunt je speakers ook beschermen tegen overbelasting door een actieve filtering en gescheiden eindversterkers. En tot slot kun je ze ook beschermen met een compressor/limiter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100